Onwettige huiszoeking bij vondst cannabisplantage in Mol leidt tot vrijspraak

Onwettige huiszoeking bij vondst cannabisplantage in Mol leidt tot vrijspraak

Foto: BELGA

Tienen / Mol -

De correctionele rechtbank van Leuven heeft vijf personen vrijgesproken die in Tienen en Mol cannabisplantages hadden opgezet. De toevallige vondst door de politie gebeurde zonder wettig huiszoekingsbevel.

Het vijftal runde van januari tot september 2015 een cannabisplantage in een woning in Tienen (Vlaams-Brabant). In dezelfde periode waren ze bezig met de voorbereiding van een tweede plantage in Mol (Antwerpen). Ze wilden er planten verbouwen in een verborgen kelder onder de garage van een pand langs de Meerhoutsebaan.

Een politiepatrouille werd op 31 augustus 2015 om 10 uur door de verhuurster van dat pand aangesproken omdat ze haar huurder al een tijd niet meer kon bereiken. De vrouw overhandigde de sleutels en de agenten gingen een kijkje nemen. Ze geraakten niet binnen omdat het slot vervangen was. Een losstaande garage kon wel met de sleutel geopend worden. Binnen werden allerlei voorwerpen aangetroffen die gelinkt waren aan het opzetten van een cannabisplantage.

De patrouille nam contact op met de lokale wachtdienst van de recherche die de procureur verwittigde. Het parket vorderde een onderzoeksrechter die om 16.45 uur een huiszoekingsbevel afleverde. De advocaten van de beklaagden gewaagden van een onwettige huiszoeking en werden daarin gevolgd door de rechter. “De garage werd betreden op een ogenblik dat er nog geen huiszoekingsbevel bestond”, stelde de rechtbank. “Er waren geen objectieve of ernstige aanwijzingen voor een drugsmisdrijf. De loutere toestemming van de eigenaar van de woning volstaat niet.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio