Vraag bij de bakker zonder blozen om een ‘boezem’ (en steun er de strijd tegen kanker mee)

Vraag bij de bakker zonder blozen om een ‘boezem’ (en steun er de strijd tegen kanker mee)

Bakker Luc (midden) en zijn vrouw Katrien stelden het boezembrood voor in aanwezigheid van professor gynaecologie Herman Depypere van het UZ Gent. Foto: svg

Deinze / Nevele -

Luc Welvaert stelde opnieuw vol trots zijn ‘boezembrood’ voor. De opbrengst van de verkoop gaat naar Kom op tegen Kanker. “Deze op het eerste gezicht ludieke actie heeft wel degelijk een grote impact”, zegt professor gynaecologie Depypere van het UZ in Gent.

Voor het tweede jaar op rij zullen de Oost-Vlaamse bakkers boezembrood verkopen ten voordele van Kom op tegen Kanker. “De actie loopt van 1 november tot 1 december”, zegt initiatiefnemer Luc Welvaert. “De opbrengst van de actie gaat naar een onderzoek over borstkankerpreventie. We startten de actie vorig jaar omdat een goede vriendin van ons getroffen werd door de ziekte. Ze is nu gelukkig volledig hersteld.”

Grote impact

Het onderzoek dat ondersteund wordt met de verkoop van het boezembrood spitst zich toe op het zwangerschapshormoon. “We ontdekten dat vrouwen die ooit zwanger waren een kleinere kans hebben op borstkanker dan vrouwen die nooit zwanger waren”, legt professor gynaecologie Herman Depypere van het UZ Gent uit.

Succes

“Dus onderzoeken we nu of het toedienen van dat zwangerschapshormoon een gunstig effect heeft op de bestrijding van de vreselijke ziekte die borstkanker is. Ons onderzoek wil vooral het welzijn van vrouwen bevorderen. We zijn de bakkers heel dankbaar dat ze ons met hun actie een financieel duwtje in de rug geven. Hun op het eerste gezicht ludieke actie heeft wel degelijk een grote impact.”

De actie was vorig jaar een groot succes. Welvaert: “We brachten meer dan 7.000 euro in de lade. Toen deden 81 bakkers mee. Dit jaar hopen we op meer dan honderd deelnemers. De teller staat voorlopig op vijftig, maar aangezien de actie pas over negen dagen start, is er nog tijd voldoende om in te schrijven.”

De enige voorwaarde voor deelnemende bakkers is dat het boezembrood een bruin brood moet zijn. “Dat zorgt voor wat uniformiteit en bovendien heeft elke bakker dat in zijn assortiment”, zegt Welvaert.

“Het boezembrood weegt ongeveer 600 gram en wordt gemaakt door twee deegbollen die elk een borst voorstellen. Net voor het bakken wordt het deeg afgewerkt met bloem. Op die manier lijkt het brood, eens gebakken, op een boezem. De richtprijs is drie euro. Een halve euro daarvan wordt geschonken aan het onderzoek.”

“Bakkers die nog willen meedoen met de actie, sturen best een mailtje naar bakkerij.welvaert@skynet.be Mensen die het boezembrood willen proeven vinden een lijst met de deelnemende bakkers op http://bakkersoostvlaanderen.be”, besluit Luc.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees