Te veel bezoekers met de auto: parkeren bij Flanders Expo wordt (soms) dubbel zo duur

Te veel bezoekers met de auto: parkeren bij Flanders Expo wordt (soms) dubbel zo duur

Foto: fvv/archief

Gent -

Wie met de wagen naar een beurs komt in Flanders Expo in Gent, betaalt vanaf nu geen 5 maar 10 euro voor een parkeer­ticket. Tenminste, als het een drukke beurs is. De ingreep is een reactie op de overvolle parkeerterreinen bij de populairste beurzen in de Expo.

De prijs van een parkeerticket voor beursbezoekers die willen parkeren op de grote terreinen aan Flanders Expo verdubbelt in prijs. Vandaag kan je op de parkings tegenover de Expo, aan de overkant van de Pegoudlaan, parkeren voor 5 euro per dag. Over enkele weken wordt dat 10 euro.

Het gaat wel om een varia­bele prijs. Het maximumtarief van 10 euro zal worden gebruikt bij beurzen die veel bezoekers lokken. Bij kleinere beurzen kan het tarief zakken naar 7,50 euro of zelfs opnieuw 5 euro.

De beslissing wordt genomen op vraag van beursuitbater Artexis, zegt mobiltiteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) in de gemeenteraad. De beursexploitant trok al meerdere malen aan de alarmbel, onder meer toen er plannen waren voor een groot winkelcentrum tussen Ikea en Flanders Expo. Die plannen zijn een jaar geleden begraven.

LEES OOK: Beurs opent uur later open én extra parking voor 1300 auto’s: Flanders Expo probeert mobiliteitsprobleem op te lossen

3.800 plaatsen

Flanders Expo beheert zelf 1.100 plaatsen rond het beursgebouw, de Stad nog eens 2.700 aan de overkant van de Pegoudlaan. Maar tijdens de populairste beurzen – zoals Agriflanders, FACTS en de Horeca Expo – volstaan die plaatsen niet. Autobestuurders moeten soms lang aanschuiven om hun wagen kwijt te kunnen.

Het duurdere parkeertarief moet bezoekers ertoe aanzetten het openbaar vervoer te nemen. Er stopt een tram vlak naast Flanders Expo, die naar het station Gent Sint-Pieters rijdt. Het Mobiliteitsbedrijf zal voor elke periode de prijs van het parkeerticket bepalen, in samenspraak met Artexis.

Tijdens bepaalde evenementen, zoals de Gentse Feesten of het Lichtfestival, blijven de parkeerterreinen wel gratis, zoals steeds. Ook de park-and-ride vlak naast de tramhalte blijft gratis.

Er zijn al jaren werken bezig aan extra ondergrondse en bovengrondse parkeerplaatsen, maar die liggen stil sinds de plannen voor een groot nieuw shoppingcentrum tussen Flanders Expo en Ikea werden gekelderd.

Corrigeer

NIEUWS