Waarom Club Brugge niet genoeg heeft aan een 0-0-gelijkspel op het veld van AS Monaco

Waarom Club Brugge niet genoeg heeft aan een 0-0-gelijkspel op het veld van AS Monaco

Club Brugge trainde maandagavond in het Stade Louis II van AS Monaco. Foto: Photo News

Als Club Brugge wil overwinteren in Europa, zal het dinsdagavond op het veld van AS Monaco zeker moeten scoren. Beide teams hebben evenveel punten en Club Brugge heeft zelfs een beter doelpuntensaldo, maar de Europese voetbalbond UEFA kijkt eerst naar de onderlinge duels. En daar zijn de Fransen voorlopig in het voordeel doordat zij er al in slaagden een uitdoelpunt te scoren.

LEES OOK. Club Brugge-trainer Ivan Leko voor Champions League-clash met Monaco: “Blij met opgefokte Vormer”

LEES OOK. Thierry Henry heeft Messi-vergelijking voor Tielemans (al zal die er niet blij mee zijn)

Behoudens grote verrassingen lijken Club Brugge en AS Monaco het te moeten gaan uitvechten voor de derde plaats in poule A van de Champions League. Beide ploegen tellen na drie matchen één op negen, terwijl Atlético Madrid tweede is met zes punten en Borussia Dortmund negen op negen telt.

Door het 1-1-gelijkspel uit de heenmatch ligt de sleutel voor de derde plaats en bijhorende overwintering in de Europa League voor Club Brugge in Monaco. Een zege in Frankrijk betekent dat blauw-zwart zeer waarschijnlijk in Europa blijft, een nederlaag zo goed als zeker de uitschakeling.

Waarom Club Brugge niet genoeg heeft aan een 0-0-gelijkspel op het veld van AS Monaco
Hans Vanaken in duel met Youri Tielemans in de heenmatch. Foto: BELGA

Louter afgaande op de naakte cijfers lijkt Club Brugge op dit moment in het voordeel: blauw-zwart heeft net zoals AS Monaco één punt en een doelpuntensaldo van -3, terwijl de Fransen op -4 staan. Maar toch staat AS Monaco op dit moment derde in de stand en zullen zij ook bij een 0-0-gelijkspel dinsdagavond in het Stade Louis II nog boven Club Brugge staan.

Doelpunt Monaco in Brugge weegt door

Hoe dat komt? Doordat de Europese voetbalbond UEFA bij een gelijk aantal punten eerst naar de onderlinge resultaten kijkt om te bepalen wie eerst komt in het klassement.

Waarom Club Brugge niet genoeg heeft aan een 0-0-gelijkspel op het veld van AS Monaco
Het uitdoelpunt van Sylla bezorgde Monaco voorlopig het voordeel in het onderlinge duel met Club Brugge. Foto: Photo News

Beide teams hebben uiteraard evenveel punten behaald uit hun onderlinge confrontatie (allebei 1) en ook het onderlinge doelsaldo is gelijk (1-1). Er is echter nog een laatste criterium dat meespeelt bij een gelijke stand tussen twee teams: aantal uitdoelpunten gescoord in de onderlinge confrontatie. De Fransen wisten al te scoren in het Jan Breydelstadion, terwijl Club Brugge (uiteraard) nog niet kon scoren op het veld van Monaco.

Dat wil zeggen dat een 0-0-gelijkspel dinsdagavond volstaat voor de Fransen om Club Brugge achter zich te houden in de stand. Een zege van Club Brugge of AS Monaco daarentegen zou quasi doorslaggevend zijn. In dat geval kan de winnaar de derde plek enkel nog uit handen kan geven als het andere team in de resterende twee wedstrijden vier of zes punten meer haalt.

Programma:

dinsdag 6 november

18.55 AS Monaco-Club Brugge

21.00 Atlético Madrid-Borussia Dortmund

woensdag 28 november

18.55 Atlético Madrid-AS Monaco

21.00 Borussia Dortmund-Club Brugge

dinsdag 11 december

21.00 AS Monaco-Borussia Dortmund

21.00 Club Brugge-Atlético Madrid

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.