Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

De Ardooise hobbybrouwers Emanuel Vandorpe en Kris Devoldere vormen samen de Bier Butlers en presenteren dit weekend hun nieuw 'klaproosbier'.ptb

Hobbybrouwers maken bevrijdingsbier op basis van ‘poppies’ en hop

Klaprozen om te drinken: Bier Butlers pakken uit met wereldprimeur

Poperinge/Ardooie

-

De Ardooise hobbybrouwers Emanuel Vandorpe en Kris Devoldere vormen samen de Bier Butlers en presenteren dit weekend hun nieuw ‘klaproosbier’ op het Poperingse bierfestival.

Bierfestival pakt uit met nieuwe bieren uit vier landen

De Bier Butlers brouwden al de bieren Ardoois Blond en Witte Pater, eerst in hun garage en sinds een paar jaar in een loods en gelegenheidsbrouwerij. “We zetten in op speciale bieren die je nergens anders vindt. We proberen proevers iets bij te brengen op het vlak van geur en smaak. De inspiratie voor onze bieren halen we uit de streek.”

Dat blijkt ook bij de nieuwste creatie: Flanders Poppies, gebrouwen op basis van rode klaproosblaadjes. “Wij noemen het een bevrijdingsbier, omdat wij vooral het einde van de Eerste Wereldoorlog willen herdenken. Ardooie werd honderd jaar geleden bevrijd van de Duitse bezetter. De ingrediënten zijn heel lokaal: de typische poppies uit de Westhoek en hop uit Poperinge. Daarom krijgen de bezoekers van bierfestival Poperinge de primeur om ons nieuw bier te proeven.”

En volgens de Bier Butlers gaat het om een wereldprimeur. “Wij hebben geen enkel bier gevonden op basis van klaprozen. Het was ook een hele klus om gedroogde rode blaadjes te vinden in de groothandel. Daarom zijn we van plan om een klaprozenveld te laten aanleggen en de blaadjes zelf te drogen. Onze markt? Vooral de Westhoek, maar heel België en export horen tot de mogelijkheden.”

Geen fruitbier

Kris Devoldere Brouwer “De inspiratie voor onze bieren halen we in de streek”

Het bier onderscheidt zich door zijn dieprode kleur en complex smakenpalet. “Het smaakt bloemachtig door de klaprozen en relatief hoppig, fruitig en kruidig. Sommigen proeven onder meer kruidnagel, vanille en banaan, maar vergis je niet: dit is geen fruitbier. De meeste proevers zijn verrast dat het helemaal anders smaakt dan het verwachtingspatroon, dat gecreëerd wordt door het rode uitzicht. Het bier heeft een relatief laag alcoholpercentage van 7 procent. Of we nu professionele brouwers willen worden? Laat het ons maar bij een hobby houden.”

credit

Bierfestival pakt uit met nieuwe bieren uit vier landen

Poperinge

Op de 23ste editie van het Poperingse bierfestival bieden 25 brouwers uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België nu zaterdag en zondag een selectie van honderd bieren aan in de Maeke Blydezaal, die voor de gelegenheid wordt omgebouwd tot een gezellig bierdorp met houten vloer, ruim terras en luifel met sfeervolle verlichting. “De brouwers geven de bezoeker met veel plezier een woordje uitleg”, zegt de organisatie. “Zoals altijd kunnen we uitpakken met nieuwe bieren die de brouwers in primeur aan het publiek presenteren.” Liveband The MG's Brothers zorgt voor de muzikale omlijsting, samen met Blue Jerry, de gitarist van Will Tura. Het festival kon vorig jaar meer dan 2.600 bezoekers verwelkomen uit België, Frankrijk, Engeland, Nederland, Japan, Argentinië, Tsjechië, Italië, Duitsland, Portugal, Spanje, Malta, Turkije, Polen, Ierland, Israël en Oekraïne. De toegang is gratis. (ptb)

Het beste van Enkel voor abonnees