Seks & Relaties

Daarom willen we soms geen einde maken aan ongezonde relaties: "We willen onze partners niet kwetsen"

Daarom willen we soms geen einde maken aan ongezonde relaties: "We willen onze partners niet kwetsen"

Foto: Shutterstock

Ongelukkige koppels hebben ongetwijfeld allerlei persoonlijke redenen om hun relatie verder op zijn beloop te laten, maar volgens recent onderzoek is de weerwil om de partner te kwetsen de belangrijkste drijfveer. Dat heeft een recente studie van twee internationale universiteiten uitgewezen.

Volgens een recente studie, die gepubliceerd werd in het psychologische tijdschrift Psychology Today, zijn partners langer bereid om in een ongelukkige relatie te blijven wanneer ze zich oprecht zorgen maken over de gevolgen van een relatiebreuk bij hun partner. Dat is de conclusie van twee onafhankelijk van elkaar gevoerde studies van de University of Toronto en Wayne State University.

De hoofdonderzoeker van University of Utah, Samantha Joel, vertelde daarover het volgende aan de nieuwszender UNews: "Partners met een geliefde die zich sterk inzet voor de relatie zijn minder geneigd om een einde te maken aan de relatie in kwestie. Dit gaat zelfs op voor diegenen die zelf niet echt geëngageerd zijn of die oprecht ongelukkig zijn binnen hun relatie. Algemeen geldt dat we onze partners niet willen kwetsen en dat we oprecht geven om wat zij willen."

Volgens Samantha Joel is dit overigens niet de enige reden waarom partners een ongelukkige relatie verderzetten. Sommigen doen dit niet louter uit altruïstische overwegingen, maar omdat ze angstig zijn om alleen te zijn of omdat ze al te veel in de relatie in kwestie geïnvesteerd hebben.

Aan het eerste onderzoek namen 1.348 proefpersonen deel, die nadat ze een uitgebreide vragenlijst over hun relatie invulden, tien weken lang opgevolgd werden. Het tweede onderzoek verliep min of meer gelijk. Gedurende twee maanden werden 500 proefpersonen geobserveerd en ondervraagd aan de hand van gelijkaardige vragenlijsten.

 

 

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees