Kogel is door de kerk: regering kiest voor Amerikaanse F-35 als vervanger voor F-16

Kogel is door de kerk: regering kiest voor Amerikaanse F-35 als vervanger voor F-16

De regering heeft voor F-35 gevechtstoestellen gekozen als vervanging voor de fel verouderde F-16’s. Foto: BELGA

De F-16’s hebben eindelijk hun opvolger. Ons land heeft gekozen voor de F-35A Lightning II van de Amerikaanse producent Lockheed Martin. Dat heeft de federale regering donderdagmiddag bekendgemaakt. “Het toestel kwam als duidelijke winnaar uit de bus”, klinkt het binnen regeringskringen. De komst van het nieuwe gevechtsvliegtuig zou ons land bovendien een omzet van 3,7 miljard moeten opleveren.

Het dossier heeft jarenlang aangesleept, maar de kogel is nu eindelijk door de kerk. Om de oude F-16’s te vervangen, heeft de regering ervoor gekozen om in zee te gaan met de Amerikaanse producent Lockheed Martin. Die zal maar liefst 34 nieuwe F-35A gevechtsvliegtuigen aan ons land leveren.

Kostprijs? Ongeveer vier miljard euro (3,8 miljard euro en 200 miljoen euro aan wisselkoersprovisies). Het is de duurste aankoop ooit van het Belgische leger. De offerte haalde het van die van het Europees consortium Eurofighter. De eerste F35-toestellen zouden vanaf 2023 moeten worden geleverd.

LEES OOK. RECONSTRUCTIE. Hoe de regering de knoop doorhakte in de “aankoop van de eeuw”

(lees verder onder de foto)

Kogel is door de kerk: regering kiest voor Amerikaanse F-35 als vervanger voor F-16
Foto: Infografiek NB

Jobcreatie

“Nu kiezen we én voor de NAVO én voor Europese defensie”, klinkt het op de persconferentie bij premier Charles Michel (MR). “We hebben zeshonderd miljoen euro kunnen uitsparen. Dat bedrag kunnen we nu voorbehouden voor een Europees project om een nieuw gevechtsvliegtuig te bouwen (bijvoorbeeld een Frans-Duits project om tegen 2040 een vliegtuig van zesde generatie te maken, nvdr.).

Volgens Michel heeft de beslissing om F-35-toestellen aan te kopen bovendien een positief effect op onze economie en jobs. “Hoewel de vliegtuigen Amerikaans zijn, zullen ze toch jobs opleveren in ons land”, zo stelt de premier nog. Economieminister Kris Peeters (CD&V) is zelfs nog preciezer: “De F-35’s leveren ons land een omzet van 3,7 miljard op. Dat is ruim een miljard meer dan wat Eurofighter ons bood. Dertig procent van de componenten is van EU-oorsprong. Het Amerikaanse aanbod biedt dus de beste garantie op een duurzame band met Belgische bedrijven. In alle gewesten.”

Ook defensieminister Steven Vandeput (N-VA) toont zich tevreden met de beslissing. “Het aanbod van de Amerikanen kwam op alle zeven evaluatiecriteria als beste uit de bus. Op deze manier voegen we ons trouwens bij de andere Europese landen die al met de F-35 vliegen. Dat we zeshonderd miljoen euro minder betalen, is te danken aan onze transparante procedure.”

Verenigde Staten tevreden met beslissing

De Verenigde Staten zijn alvast tevreden met de keuze voor de F-35. “De VS verwelkomt de beslissing van de Belgische regering om het F-35-gevechtsvliegtuig aan te kopen. België zal samen met sommige van de nauwste NAVO-partners met de F-35 vliegen. De VS is heel erg trots op het aanhoudende partnerschap met België”, schrijft de Amerikaanse ambassade in Brussel op Twitter.

Bij Groen reageren ze minder verheugd op de beslissing. De oppositiepartij heeft het zelfs over de “miskoop van de eeuw”. “Defensie is belangrijk. Maar de regering-Michel geeft 15 miljard euro belastinggeld uit aan jachtvliegtuigen waarvan we er in Europa al voldoende hebben”, zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt.

De partij hekelt de “kaduke en ondemocratische procedure, onder leiding van een onmachtige minister (Steven Vandeput, nvdr.) die de legertop niet onder controle heeft”. Volgens Groen plooit de regering onder druk van de luchtmacht en de Amerikanen. De oppositiepartij roept de meerderheidspartijen op om de knop alsnog terug te draaien en de beslissing te herzien. “Deze beslissing is vooringenomen en niet rationeel.”

Ook Vlaams Belang vindt de aankoop geen goed idee. “Dit is een peperdure gemiste kans. Eerst en vooral is er de kostprijs, die een veelvoud van de concurrerende toestellen bedraagt, niet alleen in aankoop, maar ook in onderhoud en gebruik”, klinkt het bij de extreemrechtse partij. “Verder is er het verregaande verlies aan soevereiniteit. Zo worden we met de F-35 volledig afhankelijk van Amerikaanse technologie. In plaats van de sterk ontwikkelde militaire tak van onze Europese luchtvaartindustrie te ondersteunen, kiezen we voor een peperdure buitenlandse variant.”

De aankoop valt volgens Vlaams Belang niet samen met het “ambitieniveau en de kerntaken van ons Belgische leger”. “Het Vlaams Belang ziet in de aankoop van de F-35 vooral veel technische en strategische onkunde met een torenhoge prijs voor de belastingbetaler.”

LEES OOK. Te duur? Nu al gedateerd? En waarom sleept het zo lang aan? Vijf vragen over de F-35

Corrigeer

MEER NIEUWS