Mama

Kind wakker krijgen? De stem van mama helpt het best

Kind wakker krijgen? De stem van mama helpt het best

Kinderen slapen vast, zo vast dat ze soms zelfs het hoge gepiep van het brandalarm niet horen. Maar de stem van hun moeder horen ze vrijwel meteen. Dat toont een nieuw onderzoek van het Nationwide Children’s Hospital in de Verenigde Staten aan.

Een team onderzoekers observeerde 176 kinderen tussen vijf en twaalf jaar in een slaaponderzoekscentrum in Columbus, Ohio. Ze probeerden hen op verschillende manieren te wekken om te achterhalen hoe snel jongens en meisjes reageren moest er een woningbrand ontstaan. Daaruit blijkt dat ze tot drie keer snellen ontwaken bij het horen van de vertrouwde stem van hun moeder dan van een klassiek brandalarm.

Halve minuut versus vijf minuten

Kinderen die hun moeder hoorden roepen, werden wakker gemiddeld tussen de 18 tot 28 seconden wakker. De tijd van het ontwaken bij het afgaan van een brandalarm bedroeg gemiddeld 282 seconden, bijna vijf minuten. In percentages: tussen 86 en 91 procent werd wakker als mama riep in vergelijking met 53 procent van de kinderen als alleen een alarm afging. Kinderen jonger dan vijf jaar werden niet geobserveerd omdat de vorsers ervan uitgaan dat ze niet in staat zijn om zichzelf te redden. Tieners ouder dan twaalf zouden al een pak lichter slapen.

Diepe slaap

“Kinderen in de leeftijdscategorie vijf tot twaalf slapen makkelijk door allerlei geluiden heen. Ze slapen ook veel dieper dan volwassenen. Deze studie bevestigt dat mama’s stem de ontruiming van het huis in geval van brand bespoedigt”, zegt hoofdauteur Gary Smith in het vakblad Journal of Pediatrics. “De tests toonden ook aan dat de moeder de naam van het kind niet hoeft te roepen: haar stem op zich is effectief genoeg.” Het is momenteel niet duidelijk of ook andere vertrouwde stemmen hetzelfde effect geven. De wetenschappers streven op basis van deze resultaten naar “een geoptimaliseerd alarm dat alle kinderen snel wekt in geval van nood.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees