Man die Noah (16) doodreed, blijft een gevaar op de weg

Maxim D. reed in 2015 Noah Mortier (kleine foto) van de weg en pleegde vluchtmisdrijf. Foto: atb, rr

Leuven / Keerbergen / Haacht / Willebroek -

Maxim D. moet zijn wagen drie jaar aan de kant laten staan voor rijden onder invloed. Dat heeft de Leuvense beroepsrechter beslist. Eerder kreeg de man die Noah Mortier (16) van de weg reed, al vijf jaar rijverbod en 4 jaar cel, deels met uitstel.

De komende jaren zal Maxim D. uit Willebroek niet meer achter het stuur van een wagen mogen kruipen. Donderdag veroordeelde de Leuvense correctionele rechtbank hem in een beroepsprocedure tot drie jaar rijverbod en 6.000 euro boete voor rijden onder invloed. Eerder werd D. ook in beroep veroordeeld tot 40 maanden cel, waarvan tien maanden met probatie-uitstel, en 5 jaar rijverbod voor het dodelijk ongeval dat hij veroorzaakte in Haacht op 21 augustus 2015. Daarbij kwam de toen zestienjarige Noah Mortier uit Keerbergen om het leven. Na de feiten ging D. ervandoor. Hij probeerde de schade aan zijn wagen te verdoezelen en gaf zich pas bijna een etmaal na het ongeval aan bij de politie.

“Deksel op de neus”

Ondanks dat ongeval en de dramatische gevolgen ervan kon Maxim D. het niet laten om onder invloed te sturen. Op 12 november 2017 werd hij tijdens een controle in Heverlee betrapt op rijden onder invloed. Hij had bijna een promille alcohol in het bloed en moest zijn wagen zes uur aan de kant laten staan. Het kwam hem als recidivist op een politionele veroordeling te staan van drie jaar rijverbod en 6.000 euro boete. D. vond de straf te zwaar en tekende beroep aan. Zijn advocaat vond dat er eenheid van opzet was tussen beiden zaken, maar daar ging de rechter niet op in. “De rechtbank kan slechts vaststellen dat er tussen de feiten van de verschillende procedures meer dan twee jaar tijd is verlopen en dat het verschillende tenlasteleggingen betreft. Het loutere feit dat beklaagde schuld heeft aan al de feiten, betekent nog niet dat er in zijn hoofd sprake zou zijn van eenheid van opzet”, aldus de rechter. Het bestreden vonnis werd bevestigd.

“Hoe meer rijverbod, hoe beter”, reageert Johan Mortier, vader van de betreurde Noah. “Al denk ik dat het beter is dat je die man nooit meer met de wagen toelaat op de baan. Hij dacht dat hij zich boven alles en iedereen kon zetten. Nu zie je maar dat hij het deksel op de neus krijgt. Ik ben in ieder geval al tevreden dat zijn straf niet is verminderd.” In totaal moet D. elk gemotoriseerd voertuig acht jaar aan de kant laten staan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees