Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

osw

Kunstenaar WIM DELVOYE ontkent overtredingen op zijn kasteeldomein

“Ik sta recht in mijn schoenen”

hof van beroep gent / Melle

-

Kunstenaar Wim Delvoye blijft de bouw- en milieuovertredingen aan en rond zijn kasteel in Melle met klem ontkennen. Volgens zijn advocaten mocht zijn project er voor sommige mensen gewoon niet komen. “Ik sta recht in mijn schoenen.”

De rechtbank in eerste aanleg had de kunstenaar al vrijgesproken, maar het parket en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) tekenden beroep aan. Vorige week vorderde het parket een boete van 300.000 euro en een even hoge boete voor de vennootschap van Delvoye, die eigenaar is van het kasteeldomein.

Delvoye en zijn advocaten kregen gisteren het laatste woord. Advocaat Walter Van Steenbrugge sprak net als de eerste rechter van een tunnelvisie. “Toen mijn cliënt het kasteel kocht in 2008, was het in lamentabele toestand. Er was jaren niks aan gebeurd. Het aantal pv’s: nul.”

‘Diarree’ aan pv’s

Maar sinds Delvoye zijn project plande, kwam er volgens Van Steenbrugge “een diarree aan pv’s”. Hij zegt dat er andere belangen bij waren betrokken. “Dit is een dossier waarvan de houder van de pen belang heeft bij de afloop.” Private personen, maar ook enkele mensen van ANB, zouden er belang bij hebben gehad dat het project faalde.

Wim Delvoye Kunstenaar “Ik heb grachten schoongemaakt. Maar heel, heel weinig”

Delvoye beaamde dat zelf. “Het project werd gedragen door de gemeenschap van Melle. Maar ik heb op verschillende portemonnees getrapt. Sommigen zouden gidsgeld of pachtgeld verliezen.” De kunstenaar ontkende dan ook ijverig, met tekst en tal van foto’s, alle beschuldigingen, met steun van sympathisanten en kennissen in de zaal.

Oude munten in het slib

“Ik heb grachten gekuist, maar heel, heel weinig. Er is geen sprake van verdieping of verbreding.” Volgens Delvoye waren die werken niet vergunningplichtig maar ging het om onderhoud. De grachten waren volgens hem al sinds 1952 niet meer schoongemaakt. “Trouwens, Monumenten en Landschappen heeft zijn werk niet goed gedaan: in het slib vond ik nog oude munten, scherven en glasstukken van honderden jaren oud.”

Meer zou hij niet hebben gedaan. In 2010 is Delvoye verhuisd naar Engeland. “Nadien heb ik niks meer gedaan, alleen nog de diplomatieke weg bewandeld en contact gehad met de ministers Van Mechelen, Schauvliege en Gatz. Ik was de laster en eerroof beu. Men beweert dat ik twintig bomen heb gerooid! Waar haalt men dat?”

Na een pleidooi van een uur besloot Delvoye: “Ik sta recht in mijn schoenen.”

Uitspraak op 14 december.