Homokoppel pinguïns voor het eerst papa’s geworden

Sphen en Magic zijn dolblije pinguïns. De twee mannelijke vogels mogen immers hun allereerste babypinguïn verwelkomen. Het homokoppel dat samen al met kiezelsteentjes een nestje aan het bouwen was, mag nu immers ook een eitje adopteren. Dat heeft het aquarium van het Australische Sydney laten weten. “Van zodra we hen het ei gaven, gedroegen ze zich als perfecte ouders”, laten de dierenverzorgers weten.

Het zijn dan wel twee mannetjes, Sphen en Magic zijn smoorverliefd. Net zoals de heteroseksuele pinguïnkoppels brachten ze het broedseizoen samen door. Zonder resultaat uiteraard.

Maar het was ook het personeel van het Sea Life Aquarium niet ontgaan dat hun twee mannelijke pinguïns maar al te graag samen een gezin wilden starten. En dat bracht hen op een interessant idee: de dierenverzorgers gaven het koppeltje een vals ei om te onderzoeken of ze zich ook als ouders zouden gedragen. Toen ze met glans voor de test slaagden, besloten de medewerkers hun droom waar te maken. Het duo kreeg een bevrucht ei van een pinguïnkoppel dat er twee had.

Een sterk gezin

Op 19 oktober is het kuiken geboren en het homokoppel is dolblij. Voorlopig heet het kleintje Sphengic, een samentrekking van hun namen. Een officiële naam zal pas gekozen worden als het geslacht duidelijk wordt. Bezoekers van het Sea Life Aquarium in Sydney mogen meebeslissen.

“Baby Sphengic heeft ons hart al gestolen. We vinden het fantastisch om de trotse ouders bezig te zien. Ze zijn verzot op hun kuiken en zorgen om de beurt voor hem”, vertelt Tish Hannan, die verantwoordelijk is voor de pinguïnafdeling, aan de Sydney Morning Herald. Dat het diertje twee mannelijke ouders heeft, zal niet voor problemen zorgen, aldus Hannan. In tegenstelling tot andere dieren, verdelen pinguïns de zorg over nakomelingen gelijk. Er is geen verschil tussen de taken van het vrouwtje en het mannetje, aldus de experte.

Het is niet uitzonderlijk dat twee pinguïns van hetzelfde geslacht een koppel vormen. Maar in de natuur kunnen ze zich niet voortplanten, waardoor ze uiteindelijk toch op zoek gaan naar een andere partner. De kans dat Sphen en Magic bij elkaar blijven is nu veel groter.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees