Vijftiger gearresteerd voor bompakketten in VS: “Dit waren geen nepexplosieven. Mogelijk zijn er meer”

Vijftiger gearresteerd voor bompakketten in VS: “Dit waren geen nepexplosieven. Mogelijk zijn er meer”

De FBI arresteerde vrijdag Cesar Sayoc. Hij zou te maken hebben met de verstuurde bombrieven in de VS. Foto: rr

In de Verenigde Staten heeft de FBI een vijftiger opgepakt in verband met de verstuurde bompakketten aan Trump-critici. Het is de eerste arrestatie sinds het begin van het onderzoek. Ondertussen zijn er verschillende nieuwe verdachte pakjes aangetroffen bij Democraten.

Na een dagenlange zoektocht is er eindelijk een doorbraak in het dossier rond de bompakketten. Zo kon de FBI vrijdag in de stad Plantation, nabij Miami, een persoon arresteren. Het gaat om Cesar Sayoc, een man van 56 uit Aventura (Florida). Hij is aangeklaagd. Er zijn intussen ook foto’s opgedoken van het voertuig van de man. Opvallend: zijn bestelwagen is volgeplakt met pro-Trump-propaganda.

In een persconferentie benadrukte de FBI-baas Christopher Wray dat de bompakketten absoluut gevaarlijk waren: “Dit waren geen nepexplosieven.” De bommen bestonden uit een PVC-pijp, een kleine klok, batterij en “energetisch materiaal”. Speurders vonden een vingerafdruk van de verdachte op één van de pakjes. Wray liet ook weten dat er mogelijk nog meer pakjes zijn.

Sayoc wordt beschuldigd van het vervoeren van explosieven tussen verschillende staten, het illegaal opsturen van explosieven, het bedreigen van een voormalig president en anderen, en het aanvallen van politiemensen. Tegen de man lopen in totaal vijf aanklachten. Indien hij schuldig wordt bevonden, riskeert hij 58 jaar gevangenisstraf.

(lees verder onder de video)

Video: Reuters

De speurders kwamen Sayoc op het spoor na analyse van DNA-sporen, zo schrijft de nieuwswebsite New York Post. De man woonde lange tijd in de omgeving van New York en heeft een strafblad voor onder meer huiselijk geweld en terroristische dreigementen.

(lees verder onder de tweet)

De Amerikaanse president Donald Trump heeft intussen de speurders geprezen voor hun “fantastische werk”. “Deze terreurdaden zijn verachtelijk en er is geen plaats voor in ons land. We mogen nooit toestaan dat politiek geweld hier een voedingsbodem krijgt. Ik ben vastberaden om er als president alles aan te doen om dit te stoppen. Om het nu te stoppen”, zo sprak hij op een persconferentie.

“We moeten ons verenigen en een duidelijke, sterke, ondubbelzinnige boodschap uitsturen dat daden of bedreigingen van politiek geweld in eender welke vorm geen plaats hebben in de Verenigde Staten”, aldus nog het Amerikaanse staatshoofd.

De uitspraken van Trump komen er nadat de president kritiek te verwerken kreeg over de manier waarop hij reageerde op de minstens twaalf bompakketten. Zo deed hij vrijdagochtend op Twitter nog zijn beklag over het feit dat de pakketten een negatieve invloed hadden op de Republikeinse resultaten bij het vervroegde stemmen voor de tussentijdse verkiezingen.

(lees verder onder de tweet)

Dertien bommen en nieuwe pakjes

De voorbije dagen zijn er in totaal dertien bombrieven aangetroffen bij prominente Democratische politici en tegenstanders van president Trump. Onder anderen ex-president Barack Obama, de voormalige presidentskandidate Hillary Clinton, miljardair George Soros en acteur Robert de Niro kregen een bompakket.

Volgens CNN zijn de autoriteiten vrijdag uitgerukt voor nog een verdacht pakketje in Burlingame (Californië). De geadresseerde is miljardair Tom Steyner, een prominente donor van de Democratische partij die meermaals heeft gepleit de procedure om Trump af te zetten, te starten.

Ook bij het kantoor van de junior senator van Californië, Kamala Harris, in Sacremento is een verdacht pakje aangetroffen. De politie is ter plaatste.

LEES OOK. FBI vindt opnieuw verdachte pakketten bij tegenstanders Trump

De FBI, die een onderzoek voert, gaat ervan uit dat de incidenten gerelateerd zijn. De gevonden pakketjes vertonen opvallende gelijkenissen: ze werden in een geelbruine envelop verstuurd, met daarop zes postzegels en als afzender ‘DEBBIE WASSERMAN SHULTZ’, en bevatten allemaal “mogelijk vernietigende tuigen”. Volgens FBI-agent Bryan Paarmann waren de pijpbommen wel degelijk gevaarlijk. Ze zouden zwavel bevatten en onstabiel zijn: ze konden gemakkelijk effectief ontploft zijn.

LEES OOK. Bompakketten voor tegenstanders en critici van Trump: “Ze konden makkelijk effectief ontploft zijn”

(lees verder onder de foto)

Vijftiger gearresteerd voor bompakketten in VS: “Dit waren geen nepexplosieven. Mogelijk zijn er meer”
Foto: AFP

Oproep om te gaan stemmen

De Amerikaanse acteur Robert de Niro heeft intussen zijn medeburgers opgeroepen om op 6 november te gaan stemmen bij de tussentijdse verkiezingen. Hij doet naar aanleiding van de verdachte pakketten die zijn verstuurd naar enkele Trump-tegenstanders, onder wie hijzelf.

“Godzijdank is niemand gewond geraakt en ik wil ook de dappere en vindingrijke veiligheid- en ordehandhavers bedanken om ons te beschermen”, stelt De Niro in een statement. “Er iets dat nog krachtiger is dan een bom en dat is uw stem. Mensen MOETEN gaan stemmen.”

Vijftiger gearresteerd voor bompakketten in VS: “Dit waren geen nepexplosieven. Mogelijk zijn er meer”
De Amerikaanse acteur Robert de Niro. Foto: Michael Zorn/Invision/AP
Vijftiger gearresteerd voor bompakketten in VS: “Dit waren geen nepexplosieven. Mogelijk zijn er meer”
Foto: rr
Vijftiger gearresteerd voor bompakketten in VS: “Dit waren geen nepexplosieven. Mogelijk zijn er meer”
Corrigeer

NIEUWS