Lady Chef 2016 al anderhalve maand achter het fornuis van Mechelse Koekoek, maar niemand die het wist

Het vernieuwde team van De Mechelse Koekoek. Met nieuwe kledij voor het zaalpersoneel. Zaakvoerder Peter De Deken herken je als tweede van rechts. Foto: dvp

Zwalm / Zottegem -

Trouwe klanten hadden misschien al een vermoeden toen ze de nieuwe kaart in handen kregen, maar nu pas maakt Peter De Deken bekend wie er achter het fornuis van zijn restaurant De Mechelse Koekoek staat: Julie Baekelandt, de Lady Chef 2016.

Julie Baekelandt woont momenteel in Geraardsbergen, maar is in de regio uiteraard bekend van C-Jules, het Zottegemse restaurant waarmee ze jarenlang furore maakte. Die periode leverde haar nog veel meer erkenning op dan de titel van beste vrouwelijke chef van het jaar 2016. Zo mocht ze samen met een rist andere ‘sterke vrouwen’ op de koffie bij niemand minder dan koningin Mathilde, om te vertellen over haar passie voor het koken.

Pure gerechten uit de streek

De verrassing was dan ook groot toen het restaurant plots sloot. Julie liet verstaan dat ze problemen had met de ratrace die het restaurantgebeuren met zich meebracht. “Wanneer de cijfers regeren, verdringen ze de passie en dat wil ik niet”, zegt ze hierover.

Dat ze met open armen werd ontvangen in restaurant De Mechelse Koekoek was in die zin een godsgeschenk want onder de vleugels van zaakvoerder Peter De Deken kan ze zich uitleven in wat ze het liefste doet: koken. Ze kennen elkaar van vroeger, want Julie werkte er toen ze 18 jaar oud was.

“Ik sta hier samen in de keuken met Anahit Tovmasyan die net als ik ervaring heeft in sterrenrestaurants”, licht Julie toe. “Het is fantastisch hoe we hier ons ding mogen doen. Onze gerechten zijn vergelijkbaar met wat ik in C-Jules deed, maar misschien nog iets verfijnder. Pure gerechten, zoveel mogelijk uit de streek en vol smaak. Klassiekers en af en toe ook verrassing volgens de ingeving en de producten van de dag.”

Ook interieur aangepakt

Het enthousiaste keukenteam is niet de enige nieuwigheid in De Mechelse Koekoek. “Samen met de nieuwe wijn- en menukaart hebben we meteen ook het interieur aangepakt”, legt Peter De Deken uit. “Een nieuw servies en tafelaankleding, nieuwe kleuraccenten… de komst van Julie betekent een nieuwe start voor het restaurant en dat mag opvallen. We hebben zelfs het zaalpersoneel in het nieuw gestoken.” (lacht)

Peter benadrukt dat ondanks het feit dat haar komst met de nodige toeters en bellen wordt aangekondigd, hij geen druk op haar schouders wil leggen. “In dat opzicht verandert het opzet van de Koekoek niet, ons hoofddoel blijft het verrassen en laten genieten van onze klanten. Aan de andere kant hebben we de voorbije anderhalve maand zeer veel lovende commentaren gekregen op onze nieuwe gerechten. Zonder dat de klanten wisten dat Julie hier in de keuken stond. Dat is uiteraard veelbelovend.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio