Hersenschade

Rechter mild voor man die meisjes lastigvalt: “Geen seksuele remmingen meer na arbeidsongeval”

Rechter mild voor man die meisjes lastigvalt: “Geen seksuele remmingen meer na arbeidsongeval”

Themabeeld. Foto: BELGAIMAGE

Overpelt -

Een 41-jarige man uit Overpelt heeft een voorwaardelijke straf gekregen nadat hij seksueel contact probeerde te leggen met minderjarige meisjes. De rechtbank heeft er ­begrip voor dat de man na een arbeidsongeval aan het “frontaal syndroom” lijdt. Als gevolg daarvan vallen bij hem alle seksuele remmingen weg.

Een opmerkelijk proces in de rechtbank van Hasselt vrijdag. Kris C. uit Overpelt stond er onder meer terecht voor het bezit van kinderporno en het seksueel benaderen van minderjarige meisjes via het internet. Twee meisjes van amper dertien en veertien jaar oud werden in juni 2014 via sociale media door de veertiger benaderd. De man stelde hen seksueel getinte vragen en vroeg de kinderen ook om naaktfoto’s. Zelf stuurde hij foto’s waarop zijn geslachtsdelen zichtbaar waren. Ook op café staarde hij volgens het onderzoek zonder gêne jonge vrouwen op een opdringerige manier aan. C. deed zichzelf voor als een seksgod. Hij beweerde soms ook een professionele gigolo en stripper te zijn.

De man heeft de feiten nooit ontkend. “Maar mijn cliënt had in 2005 als elektricien een zwaar arbeidsongeval”, verklaarde zijn advocaat.” Daarbij liep hij hersenschade op aan de frontaalkwab. “Door die hersenschade is hij stuurloos en ongeremd geworden. Zijn karakter veranderde volledig.”

Rechter mild voor man die meisjes lastigvalt: “Geen seksuele remmingen meer na arbeidsongeval”

De man zei zelf aan de rechter dat hij inzag dat hij fout was, maar dat hij ondertussen medicatie neemt voor zijn problematiek. Een deskundige bevestigde zijn ziekte ook.

De rechtbank veroordeelde Kris C. uiteindelijk tot achttien maanden cel. Vanwege zijn medische aandoening is de straf voorwaardelijk, zolang hij zich goed blijft begeleiden. “Medicatie moet ervoor zorgen dat hij zijn impulsen onder controle kan houden”, stelde de rechter.

Gênant gedrag

Volgens Gert Cypers, neuroloog in het OLV-ziekenhuis in Aalst, gebeurt het wel vaker dat patiënten na een ongelukkige val plots onaangepast seksueel gedrag vertonen. “Het frontaal syndroom kan ontstaan na een val op het voorhoofd of door een tumor in de frontale kwabben”, zegt hij. “De fron­tale kwabben van de hersenen staan in voor onder meer planning en organisatie, impulsen, gedrag en emoties. Een aandoening kan dus een grote impact hebben. Een van de gevolgen is dat sommige mensen zeer gênante dingen gaan doen. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in seksuele ontremming of het verliezen van elementaire beleefdheid, zoals tafelmanieren.”

Medicatie kan inderdaad helpen, bevestigt Cypers. Maar één pilletje doet geen wonderen. “Onze hersenen zijn een netwerk van honderd miljard neuronen. Dat complexe netwerk kan niet door één pilletje opgevangen worden. Maar het zorgt wel zeker voor een verminderde drift.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees