Vast personage verdwijnt uit ‘The Simpsons’ na ophef

Opmerkelijk nieuws over de populaire Amerikaanse animatieserie ‘The Simpsons’. Na alle heisa over het “te stereotiepe” figuurtje van Apu, en de omstreden reactie van de makers op de kritiek, zou zender Fox de kruidenier willen schrappen uit de reeks.

nadb

Het personage van Apu is al sinds het allereerste seizoen te zien in ‘The Simpsons’. De laatste jaren kwam er steeds meer kritiek omdat hij “te stereotiep” zou zijn afgebeeld.

“Dit is puur racisme”, klonk het. “Apu is niet grappig. Hij wordt gewoon uitgelachen omdat hij een Indiër is met een vreemd accent.”

© © The Hollywood Archive

In het oog van de storm

De makers trachtten de kritiek te weerleggen door Marge en haar dochter Lisa een omstreden dialoog te laten voeren in een aflevering. “Iets wat jarenlang als onschuldig beschouwd werd, wordt nu bestempeld als politiek incorrect”, klonk het toen over Apu.

LEES OOK. Simpsons onder vuur voor racisme rond Indiaas figuurtje Apu

Maar hun poging keerde als een boemerang terug. Ze kwamen zowaar nog meer in het oog van de storm terecht. Zo erg, blijkbaar, dat er nu beslist is om het figuurtje uit de animatieserie te laten verdwijnen. Dat heeft producer Adi Shankar onthuld aan film- en televisiewebsite IndieWire.

“Ik heb hartverscheurend nieuws en het werd mij al bevestigd door verschillende bronnen”, zegt hij. “Ze gaan het personage Apu volledig laten verdwijnen. Niet met een groot afscheid, maar geruisloos. Ze willen gewoon zo veel mogelijk controverse vermijden.”

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie