Ambulancier bij de Dienst 112 of liever papier versnipperen op het kantoor van de burgemeester?

FOTO. Dromen van de grotemensenwereld op Roefeldag

Misschien heeft u het ook al gedacht 's morgens vroeg: vandaag wil ik eens niet naar school of naar het ziekenhuis, maar wil ik eens een andere job, al is het maar voor één dag. Voor ruim vierhonderd kinderen tussen 6 en 12 jaar was het gisteren even realiteit: nog voor het begin van de herfstvakantie mochten ze aan de slag bij één van de 47 deelnemende bedrijven in Lochristi, die ze met open armen ontvingen om een dagje mee te draaien op kindermaat: Roefeldag van de Jeugddienst. Van papier versnipperen bij de burgemeester, tot ambulancier spelen in de ziekenwagen van de Dienst 112. Lochristi Blogt keek mee achter de schermen van de grotemensenwereld.

Roma en Amalia waren aan de slag bij Lorenti Fashion Shoe. Handtassen en schoenen verkopen, prijskaartjes maken, de kassa meevolgen en de stock beheren. Later op de dag hoopten ze ook nog kinderen in de winkel te krijgen, kwestie van hun eigen smaak een beetje te kunnen meegeven. Gaëlle die vulde én verkocht pralines bij Leonidas. Veel vriendelijke klanten, van één van hen kreeg ze zelfs een praline uit zijn bestelling toegestopt. Ook voor de foto mocht ze nog eens zoetigheid naar binnen spelen, samen met Daniëlla.  Jana en Elise, die wasten koppen bij Kapsalon Pascal. Vlechtjes maken en haar krullen was ook hun dada, want ze willen zelf ook later kapster worden.

Aan de overkant van de steenweg botsten we op Jorn, Lina, Nore, Britt en Lise: jonge apothekers in spe bij De Lindeboom. Doosjes in de rekken steken, pilletjes, zalfjes en handcrème maken was hun taak. Net voor de middag kruisten we zowaar de concurrentie: het social media-team van de Jeugddienst zelf, dat  verslag uitbracht van Roefeldag. June en Olivia, de ene was een Instagram-specialiste (met dank aan de mama), de andere had een smartphone in aanslag voor de fotoreeksen. 

Het plechtigste moment viel te beleven in het spoor van de burgemeester. Ameline en Bram hadden samen met de burgervader hapjes klaargemaakt voor een receptie, een koppel in de echt verbonden, documenten geprint en.. er ook een aantal door de papierversnipperaar gejaagd. Wat ze geleerd hadden? "Een burgemeester moet delegeren." Goed gezien, jongelui. In de Foodlounge smeerde Fleur broodjes, Satine, Ade en Amelie - we raakten de tel kwijt hoeveel Amelies we ontmoetten gisteren - bedienden pintjes en nootjes aan een seniorenkoppel op het terras.

Nog eens de N70 over naar Slagerij De Groote, waar Isara en Emile de laatste hand legden aan een gourmetschotel, die ze ook mochten meenemen naar huis. Hun eigen cordon bleu en hamburgers zaten al in de koeltoog, klaar voor de klanten. Gezond eten was het devies van Amelie-Nali, die net als vorig jaar bij Sofie van 't Lang Leven kennis mocht maken met de wereld der zelfstandigen.

Middag, dat was tijd om een frietje te steken. Bij de Papas waren Lou, Ardin, Faith en Ella aan het werk. Na hun diensturen kregen ze een wafel, een vleesje en een bon van 5 euro. Goed gezien van Ben en Martin, want klantenbinding is natuurlijk het begin van alles.  Onze honger was nog niet gestild, want we trokken ook naar De Lekkere Friet, een kilometer verder op de steenweg. Met zeven frietliefhebbers: Lennert, Noah, Bert, Sander, Lukas,  Michiel en Victor. Na de voorbereiding van de middagshift, het kuisen van de groenten, het klaarmaken van de sauzen en de bestelling, mochten ze zelf iets kiezen uit de toog. "Gratis, want ze hebben ervoor gewerkt", klonk het bij Paul Vervaet. 

In Taverne Reinaert viel Juliëtte, de dochter des huizes, in voor een zieke Roefelaar. Matthias mocht er dan weer pintjes naar de tafels brengen, en bestekken klaarleggen voor een goedgevulde tafel. 

In de namiddag verlieten we het pad van de handelaars, en kwamen we in de dienstverlening terecht: heel wat belangstelling in de vier teams van Dienst 112, waar vooral kennis werd opgestoken. Wat zeg je wanneer je de 112 belt, hoe doe je een reddingsvest aan, hoe verzorg je brandwonden en snijwonden, en zoveel meer. Briek, een kerngezonde kerel, kreeg even de zuurstofslang in de neus en werd vakkundig in de ambulance geschoven. Net echt, ook dat is Roefeldag.  Eenzelfde onbaatzuchtig verhaal ten dienste van de medemens aan de overkant van de Koning Boudewijnlaan bij de mannen van de Brandweer Zone Centrum Post Lochristi. Twee geïnteresseerde groepjes kamden er de inhoud van de verschillende interventiewagens uit, en trokken later in de namiddag met loeiende sirenes door het centrum van Lochristi. Ook alweer...net echt. 

In Zaffelare was de bezetting van de Rode Kruis-post in Sporthal 't Veerleveld iets kleiner, omdat er in de namiddag een aantal Roefelaars waren verhuisd naar de Dienst 112. Mulan en Floran kregen bijna privéles over het spalken van een been. De Roefeldag sloten we smakelijk af met een ommetje bij traiteur De Hazelaar in de Kerkstraat. Croque monsieurs, dadels met spek en geitenkaas, pizza, vidés: lekkernijen voor een feest van vanavond werden vakkundig afgewerkt door Amélie, Audry, Charlotte en materiaalmeester Pieter, die met de pannen zwaaide. 

U merkt het : het Roefelaanbod is schier oneindig. Respect voor de 47 handelaars - vier meer dan vorig jaar - die mee op de kar sprongen om de jongeren op een drukke zaterdag in huis te nemen. In apotheek De Lindeboom hoorden we dat er een week planning en organisatie aan voorafgegaan was, want daar passeerden gisteren liefst 18 jonge kerels en meiden de pilletjesrekken. 

Seniotel, apotheek Reinaert, Den Hazelaar en De Melkbrigade waren de nieuwkomers, net als Leonidas en Taverne Reinaert. Na een jaartje pauze waren de politie, Renmans, het Rode Kruis en apotheek Dierickx ook weer gastheer en gastvrouw voor het kleine grut. 

"Uiteindelijk hebben we 430 plaatsen, waarvan er 415 werden ingevuld", klinkt het op de Jeugddienst. Maar toch staan er nog altijd een honderdtal kinderen op de wachtlijst." De Jeugddienst lanceert daarom nu al de oproep naar nieuwe bedrijven om volgend jaar mee te roefelen. "Hoe meer plaats, hoe meer variatie, hoe beter", is het devies. De toppers dit jaar? "De wachtlijsten zijn het grootst voor de Hondenschool Dogmasters - beestjes weet u wel -, Landbouwbedrijf Schaaphof - om dezelfde reden allicht - maar ook de Colruyt en Dreamland - al dat speelgoed - én Frituur Papas blijven de populairste. Wijten we dat dan maar aan het Ben-effect, of aan de goudgele frietjes? U mag zelf kiezen. In elk geval: Roefeldag was 'vree wijs.' 

Het dagrelaas van het social media team van de Jeugddienst -roefelen in het eigen project - kan u via hun Facebookpagina en via hun Instagram-account terugvinden. Het Festival 9080 zit er nog niet op: deze namiddag is er tussen 14 uur en 17 uur de Kidsnamiddag, met gratis inkom. Op het programma staan tal van attracties voor klein en groot, animaties, workshops en de obligate hapjes en drankjes. 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio