Drie agenten raakten gewond

Schietpartij in Amerikaanse synagoge: “elf doden”, 46-jarige dader geïdentificeerd

Schietpartij in Amerikaanse synagoge: “elf doden”, 46-jarige dader geïdentificeerd

Bij een schietpartij in een synagoge in Pittsburg zijn elf doden gevallen, zes mensen raakten gewond. De dader is een 46-jarige man die het gebouw rond 10 uur plaatselijke tijd binnendrong en vervolgens wild in het rond begon te schieten. Hij opende ook het vuur op de politie, daarbij raakten drie agenten gewond. De schutter, inmiddels geïdentificeerd als Robert Bowers, kon even later overmeesterd worden.

De dodelijke schietpartij vond plaats in The Tree Of Life Congregation Synagogue in Squirrel Hill, een residentiële wijk in de stad Pittsburgh, in de noordoostelijke Amerikaanse staat Pennsylvania.

Schietpartij in Amerikaanse synagoge: “elf doden”, 46-jarige dader geïdentificeerd
The Tree Of Life Synagogue in Squirrel Hill, een residentiële wijk waar veel Joden wonen. Foto: Google

De schutter zou het vuur geopend hebben tijdens een gebedsdienst. Bowers werd na de schietpartij overmeesterd. Hij is nog in leven.

Drie agenten neergeschoten

De synagoge, waar voornamelijk conservatieve Joden komen, was naar goede gewoonte behoorlijk gevuld voor de wekelijkse ochtenddienst op zaterdag: de sabbatviering. Heel wat mensen zouden van binnenuit de politie opgeroepen hebben. Die kwam vervolgens massaal en uiterst snel ter plaatse, net als de brandweer en een zwaarbewapend SWAT-team. Buurtbewoners werden verzocht binnen te blijven.

Schietpartij in Amerikaanse synagoge: “elf doden”, 46-jarige dader geïdentificeerd
Foto: AP

Zodra de ordediensten het gebouw omsingelden, ontstond er een vuurgevecht tussen de schutter en de agenten. Daarbij raakten drie agenten gewond, zij werden met schotwonden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Nadien gaf de schutter zichzelf gewonnen en kwam hij volgens getuigen op zijn knieën naar buiten gekropen. Vervolgens werd hij overmeesterd en kon iedereen uit de synagoge bevrijd worden.

“Doodstraf moet sneller”

Volgens president Trump heeft de schietpartij in Pittsburgh niets te maken met de Amerikaanse wapenwetten. “Als er een of andere vorm van bescherming geweest was in de synagoge, zou de afloop anders geweest zijn”, klonk het. De president vindt ook dat mensen die dergelijke daden plegen de doodstraf moeten krijgen, hij wil daarom de wetgeving versoepelen.

LEES OOK. Trump reageert op schietpartij in VS: “Doodstraf moet sneller mogelijk zijn voor dit soort daders”

“Wat vandaag in Pittsburgh gebeurd is, is niet alleen misdadig, het is des duivels”, zei de Amerikaanse vicepresident Mike Pence in een toespraak die op de televisie te zien was. “Het was een aanval op onschuldige Amerikanen en op onze godsdienstvrijheid”, zo klonk het nog.

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu liet weten dat hij aangedaan is door de schietpartij en dat de aanval van een “verschrikkelijke antisemitische brutaliteit” getuigt.

Schietpartij in Amerikaanse synagoge: “elf doden”, 46-jarige dader geïdentificeerd
Foto: REUTERS

Absolute tragedie

De gouverneur van Pennsylvania, Tom Wolf, noemde het incident een absolute tragedie. “Dit zinloos geweld staat niet voor wie we zijn als Amerikanen”, klonk het geëmotioneerd.

“Mijn gedachten zijn nu bij de slachtoffers en hun familie. We zorgen ervoor dat de ordediensten en wetshandhaving over alle middelen beschikt die ze nodig hebben om dit verder af te handelen.”

De politie van New York heeft agenten gestuurd om de andere synagoges in de stad te bewaken.

(lees verder onder de video)

“Alle Joden moeten sterven”

Al snel werd duidelijk dat de dader een blanke man van middelbare leeftijd is. Volgens verschillende getuigen ging het om “een zware, blanke man met baard”. Ondertussen werd hij geïdentificeerd als de 46-jarige Robert Bowers. Hij had minstens drie vuurwapens bij zich, waaronder een AR-15. Volgens verschillende media zou de man geroepen hebben dat “alle Joden moeten sterven” en hij “niet wilt dat er nog een overleeft”. Hij werd met zijn verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. FBI volgt de zaak op.

De burgemeester van de stad, Bill Peduto, bezocht de plek van het incident en de Amerikaanse president Donald Trump reageerde op Twitter en in een persconferentie: “God Bless All!”

Corrigeer

MEER NIEUWS