Heraanleg ‘slechtste weg van Vlaanderen’ is bijna klaar

Eind november zal je Zottegem eindelijk via het Kruispunt Den Os kunnen bereiken. Foto: dvp

Zwalm -

Als alles goed blijft gaan gaat de Zottegemsesteenweg tussen Zottegem en Zwalm eind november na ruim een jaar werken weer open. Het contrast met wat jarenlang de slechtste weg van Vlaanderen werd genoemd, kan niet groter zijn.

De lamentabele toestand van de drukke verbindingsweg was jarenlang een doorn in het oog. van automobilisten die slalommend tussen putten en kraters schade aan hun voertuigen probeerden te vermijden en voor fietsers die op het veel te smalle fietspad hun lijf en leden riskeerden. Net voor aanvang van de werken bereikte de ergernis een hoogtepunt toen het wegdek kreunde onder de warmte en op verschillende plaatsen omhoog kwam.

Als noodoplossing kwamen er dranghekken rond de omhooggekomen plekken, waardoor het verkeer nog meer moest slalommen. “Dat was in juni”, zegt de Zwalmse schepen van Openbare Werken Johan De Bleecker (Open VLD). “Goed een maand later in augustus is het Agentschap Wegen en Verkeer eraan begonnen. Auto's werden daarvoor van de Zuid- en Noordlaan naar kruispunt 't Hoofd in Hundelgem geleid, en van daar via de Provinciebaan naar Zottegem.”

Geen vlot verloop

“De volledige strook tussen kruispunt Den Os en de spoorweg werd aangepakt”, vervolgt De Bleecker. “Eerst werden de nutsleidingen vernieuwd, dat duurde goed drie maanden. Daarna kon men eindelijk beginnen met de heraanleg van de volledig kapotgereden weg. Er kwam een asfaltlaag in plaats van beton, vrijliggende fietspaden en een gescheiden rioleringsstelsel. We maakten van de gelegenheid ook gebruik om de grachten breder te maken en tussenschotten toe te voegen zodat het water er bij hevige regenval langer wordt vastgehouden en vertraagd afgevoerd.”

De werken liepen slechts een paar weken vertraging op, maar niet alles verliep even vlot. “Het is voor ons niet de gemakkelijkste werf geweest. Zo werden de groenstroken tussen het fietspad en het wegdek nogal slordig ingezaaid. Heel wat bewoners zijn er niet tevreden mee. Ook de onderhandelingen voor de trottoirs voor de woningen verliepen moeizaam. Het Agentschap Wegen en Verkeer zweert bij maximum 4,5 meter om zo veel mogelijk water te laten insijpelen, maar voor huizen met een dubbele oprit is dat een vervelende aanpassing.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio