Golfsurfer in coma na incident op zee: “Hele surfclub duimt voor goede afloop”

Golfsurfer in coma na incident op zee: “Hele surfclub duimt voor goede afloop”

Een kitesurfer en een windsurfer slaagden erin A.M. uit het water te halen. Het slachtoffer werd uiteindelijk met de mughelikopter overgebracht naar het AZ Sint-Janziekenhuis in Brugge. Foto: dji

Middelkerke / Westende -

De surfer die zondagnamiddag zwaargewond raakte ter hoogte van surfclub De Kwinte in Westende wordt in een kunstmatige coma gehouden. “De hele club duimt voor een goede afloop”, zegt Matthias Vitse van De Kwinte.

In tegenstelling tot eerdere berichten was het niet een kitesurfer die zondag in de problemen raakte, maar wel een golfsurfer. A.M. (37) uit Westende, een ervaren surfer van surfclub De Kwinte, was nog maar vijf minuten in het water toen het plots fout liep. “Wat er precies gebeurd is, is niet duidelijk. Niemand heeft het zien gebeuren. Er was veel wind en hoge golven, maar dat zijn de beste condities”, zegt Matthias Vitse van surfclub De Kwinte.

Het was een kitesurfer en windsurfer die zagen dat A.M. in de problemen was geraakt in het water en hulp zocht. Zij slaagden erin hun collega uit zee te redden en dienden de eerste zorgen toe op het strand. “A. had een grote wonde aan zijn hand, mogelijk veroorzaakt door de vin van zijn board. Zijn pees was door. Misschien is hij daarop onwel geworden of in paniek geraakt in het water. Hij was bijna verdronken, maar dankzij de andere alerte surfers die hem opmerkten, kon hij op het droge geholpen worden”, zegt Matthias.

Stabiel maar kritiek

A.M. was bij bewustzijn toen hij uit het water gered werd. “Hierdoor kon hij nog heel wat water uitspuwen dat hij had binnengekregen. Maar hij was uitgeput”, vertelt Matthias.

Ter plaatse namen de hulpdiensten de zorgen over. A.M. werd uiteindelijk met de mughelikopter overgebracht naar het AZ Sint-Janziekenhuis in Brugge. Daar wordt hij in een kunstmatige coma gehouden. “Zijn toestand is stabiel, maar kritiek”, zegt Matthias.

“Het incident is als een bom ingeslagen binnen de club. A. komt hier bijna dagelijks surfen en behoort tot de beste surfers. Hij is een van de lokale helden hier. We duimen met de hele club voor een goeie afloopt”, zegt Matthias.

Surfboy, don ‘t give up

Ook op sociale media kwamen er heel wat steunbetuigingen uit de surfwereld. “Surfboy, don’t give up”, klinkt het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees