“VS bereiden nieuwe heffingen tegen China voor”

“VS bereiden nieuwe heffingen tegen China voor”

Foto: AP

De Verenigde Staten kondigen mogelijk al in december nieuwe importheffingen aan op alle Chinese producten en diensten die tot nu toe de dans ontsprongen. Er zouden voorbereidingen worden getroffen voor het geval de verzoeningsgesprekken tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping over de handelsoorlog op niets uitlopen.

Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat de invoering van de invoerheffingen samen kan vallen met Chinees nieuwjaar. Die in China belangrijke viering valt in februari. Na de aankondiging volgt namelijk nog een gebruikelijke herzieningsfase van 60 dagen.

Effectief zou dat dus betekenen dat voor alle producten en diensten uit China die naar de VS gaan een extra bedrag moet worden betaald. Hoe hoog die heffing wordt is nog niet bekend, maar bij eerdere importheffingen ging het meestal om 10 tot 25 procent.

Nieuwe heffingen zouden nog afgewend kunnen worden als de ontmoeting tussen Trump en de Chinese president Xi Jinping op de G20-top in Buenos Aires een positief resultaat zou opleveren.

Maandag kondigde het ministerie van Handel in Washington overigens sancties aan tegen de door de Chinese overheid gecontroleerde chipfabrikant Fujian Jinhua Integrated Circuit Company. De VS zetten zo een nieuwe stap in de handelsoorlog met China.

Het ministerie van Handel meldde dat het Fujian Jinhua, omwille van de nationale veiligheid, op een lijst van ondernemingen zal zetten waar Amerikaanse bedrijven zonder speciale licenties niet aan mogen leveren.

Eerder had de Amerikaanse concurrent Micron de Chinezen beschuldigd van diefstal van intellectueel eigendom. De VS nam al gelijkaardige maatregelen tegen het Chinese telecombedrijf ZTE, waarna de activiteiten moesten worden stopgezet. De sancties tegen ZTE werden in juli opgeheven, nadat Amerikaans president Donald Trump zich persoonlijk had gemoeid en nadat de onderneming een miljardenboete had betaald.

Corrigeer

NIEUWS