Helm die oud-strijder droeg toen hij in 1916 sneuvelde, plots verdwenen

Helm die oud-strijder droeg toen hij in 1916 sneuvelde, plots verdwenen

Oud-strijder Hector Desmadryl droeg de helm toen hij in 1916 in Kaaskerke sneuvelde. Foto: rr

Vleteren / Ieper -

De helm werd weggehaald van het graf van een oud-strijder voor de collectie van het In Flanders Fields Museum. De familie gaf geen toestemming, maar krijgt hem terug.

De familie van oud-strijder Hector Desmadryl ging afgelopen maandag zijn graf, dat deel uitmaakt van een familiegraf, oppoetsen op de begraafplaats van Woesten, een deelgemeente van Vleteren. Familielid Wim Desmadryl uit Poperinge schrok toen hij ontdekte dat de helm van Hector verdwenen was.

Brief van gemeentebestuur

Er lag een brief van het Vleterse gemeentebestuur met de boodschap ‘de graftrommel met helm werd gedeponeerd in het In Flanders Fields Museum in Ieper. De graftrommel wordt opgenomen in hun permanente collectie’. “Dit is grafschennis, want de familie werd niet gecontacteerd en gaf geen toestemming”, zegt familielid Wim Desmadryl uit Poperinge. “De helm ligt er al meer dan 100 jaar en wordt samen met zijn foto bewaard in een graftrommel, die ik vier jaar geleden heb gerestaureerd. Het is een waardevol stuk, want het is de helm die Hector droeg toen hij in 1916 sneuvelde in Kaaskerke tijdens het ophalen van een soldaat. De fatale kogel had zijn helm doorboord. Wij willen de helm terug.”

Hugo Desmadryl (89), de neef van Hector, die ondertussen in Ieper woont, probeerde afgelopen maandag de dienst Cultuur en Toerisme van Vleteren te bereiken, maar dat lukt (nog) niet. Wij kregen madagavon wel al meer uitleg van Vleters burgemeester Stephan Mourisse (Landelijke Volkspartij). “De vraag is gekomen om dit mooi stuk te bewaren om diefstal te vermijden. Wij hebben meegedeeld dat eerst de toelating van de familie verkregen moest worden. Blijkbaar is dat niet gebeurd. We gaan vandaag, dinsdag, contact, opnemen met de vraag dit stuk onmiddellijk terug te brengen. De gemeente Vleteren heeft hierin geenszins initiatief genomen, maar ik denk dat de initiatiefnemers zeker geen slechte bedoelingen hadden. Er wordt meer en meer gestolen op begraafplaatsen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio