Schadevergoeding van bijna 1,4 miljoen voor nagemaakte werkbroeken

Schadevergoeding van bijna 1,4 miljoen voor nagemaakte werkbroeken
Tongeren / Overpelt -

Een Nederlander die twee jaar lang exclusief ontworpen werkbroeken namaakte en die via het internet verkocht moet aan de patenthouder Biest bvba uit Overpelt een schadevergoeding betalen van bijna 1,4 miljoen euro, vermeerderd met intresten en de gerechtskosten. Daar bovenop krijgt de Nederlander nog een gevangenisstraf van acht maanden, een boete van 5.500 euro en een beroepsverbod van vijf jaar. Een aangestelde stroman die het bedrijf van de Nederlander overnam en failliet liet gaan werd door de Tongerse strafrechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden, een boete van 5.500 euro en een beroepsverbod van drie jaar.

Na het faillissement van de producent van de werkbroeken moet de firma Biest uit Overpelt noodgedwongen op zoek gaan naar een nieuwe producent en stoffenleverancier. De exclusieve patronen van de werkbroeken, gegevens over de stof en klantengegevens van Biest werden op een cd-rom gezet en aan een Belg gegeven die met zijn bedrijf Meditex in Tunesië contacten had met verschillende producenten. Die verdwijnt echter met de cd-rom en duikt later op als vertegenwoordiger bij het bedrijf van de Nederlander. Al snel blijkt dat deze firma de nagemaakte werkbroeken van Biest aan de klanten van de Overpeltse firma verkoopt tegen een lagere prijs.

Biest bvba stapte naar de rechtbank van Koophandel in Antwerpen en die oordeelde dat de Nederlander en zijn bedrijf de broeken had nagemaakt en gaf het bevel om onmiddellijk te stoppen met de verkoop van de broeken. Per verkochte broek moest de Nederlander een schadevergoeding van 2.000 euro betalen. In de maanden na het vonnis ging de Nederlander echter gewoon verder met de verkoop en zorgde ervoor dat de verschuldigde schadevergoeding snel oploopt. Als Biest bvba die schadevergoeding wil invorderen stellen de zaakvoerders vast dat de Nederlander via een stroman een sterfhuisconstructie heeft opgezet. Enkele maanden later wordt de firma van de Nederlander failliet verklaard.

Nu heeft de Tongerse strafrechter geoordeeld dat de Nederlander alsnog de schadevergoeding van in totaal 1.388.000 euro moet betalen aan Biest. Daarbij komen nog de gevangenisstraf van acht maanden, een boete van 5.000 euro en een beroepsverbod. De stroman krijgt een gevangenisstraf van vier maanden en een boete. De Belg die met de cd-rom verdween moet een boete van 5.500 euro betalen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees