WIN: vijf duotickets voor show mentalist Gili in Capitole

Frank: "Dankzij De Moester voel ik mij opnieuw nuttig en ben ik klaar voor de arbeidsmarkt"

In de Gentse Capitole speelt mentalist Gili woensdagavond 31 oktober een benefietvoorstelling. Gili brengt er het beste uit zijn carrière en hij doet dat helemaal gratis. "Als ik kon toveren, dan zou dit benefiet niet nodig zijn" aldus Gili, "maar ik kan niet toveren." Dat Gili gratis optreedt heeft te maken met zijn band met de organisatoren: het dagactiviteitencentrum De Moester, waar zijn partner Annick Buysens als psychosociaal begeleidster verantwoordelijk is voor het arbeidstraject in de keuken. Daar werkt ook de 50-jarige Frank, die na een drugsverslaving en een gevangenisstraf dankzij De Moester opnieuw aansluiting vond met het normale leven.

Ruben Serpentier is bij De Moester stafmedewerker tewerkstelling: "De Moester is een heel specifeke en nogal unieke instelling. De Moester is actief op een gerenoveerde oude boerderij in Sint-Denijs-Westrem, waar de vzw Hand in Hand op hetzelfde domein en in andere huizen in regio Gent bepaalde vormen van beschut wonen organiseert. In De Moester proberen we mensen die sociaal en psychisch kwetsbaar zijn via een werktraject (waarvoor ze niet betaald worden) opnieuw aansluiting te doen krijgen met de arbeidsmarkt. De medewerkers, want zo noemen wij de mensen die hier komen, zien De Moester zelf als een soort aanloophuis waar ze elkaar kunnen ontmoeten en waar ze ook kunnen meewerken in verschillende ateliers: er is een schrijnwerkatelier waar we meubelen herstellen, er is werk in de tuin, en er is het keukenproject. Iedereen bepaalt zelf in overleg met het begeleidend personeel waar en in welke mate hij aan de slag wil, en we houden daarbij vooral rekening met de mogelijkheden van de medewerkers. Sommige medewerkers komen hier uit eigen beweging, andere via een alternatieve werkstraf, of op aangeven van het OCMW of andere instellingen of hulpverleners. Ze komen en gaan zo vaak en zo lang als ze zelf willen, maar we gaan er wel van uit dat aangegane engagementen ook nagekomen worden. Op die manier is het voor de meesten ook een aanloop om aansluiting te vinden met het reguliere arbeidscicuit, waar ze zich aan veel meer regels moeten houden dan hier het geval is," aldus Serpentier.

Ik doe dit voor mijn ouders

Frank is 50 en komt al 9 jaar naar De Moester: "Ik werkte in de horeca, en om de lange en vele werkuren te kunnen blijven kloppen, raakte ik aan de speed en op het slechte pad, waardoor ik in de gevangenis belandde. Negen jaar geleden kwam ik voor het eerst naar De Moester. Negen jaar later weet ik dat De Moester voor mij de ultieme redding betekende. Maar het ging allemaal stap voor stap. Op tijd opstaan om hier op het afgesproken uur te zijn was de eerste drempel die ik moest overwinnen. Ik was een langslaper, kwam heel traag op gang. Ik heb daar aan gewerkt, stond alsmaar vroeger op. Nu hoef ik mijn wekker niet meer te zetten: om 10 voor 7 ben ik wakker, zodat ik met het openbaar vervoer hier om 9 uur aan de slag kan. Ik werk hier nu vier dagen, 4,5 uur per dag. Begonnen in de schrijnwerkerij: zes jaar lang: meubels afschuren, met de hand en met schuurpapier, zonder afbijtmiddelen. In het begin kijk je daar wel tegenop, maar dan volgt de faze van tevredenheid: je hebt van een oud en versleten meubel, weer iets mooi gemaakt. Je voelt je nuttig. Daarna ben ik overgestapt naar de barwerking en de keuken. Ik mocht daar mee nadenken over een vernieuwde werking. Dat geeft je een goed gevoel. Je beseft dat je iets kan, dat je nuttig werk doet, dan men je respecteert. Ik heb hier echt mijn zelfvertrouwen teruggevonden. Ik kan De Moester alleen maar dankbaar zijn dat ze mij die kansen geboden hebben. Maar je moet er natuurlijk zelf ook hard aan werken. Ik leid nu een normaal leven. Met mijn 'drugsvrienden' uit het verleden heb ik geen contact meer. Eerlijk gezegd, nu ik er zo over praat, bedenk ik dat ik dit allemaal niet alleen voor mezelf gedaan heb, maar ook en vooral voor mijn ouders: ik mag er niet aan denken dat ik heel mijn leven met een schuldgevoel opgezadeld zit omdat ik mijn ouders teleurgesteld zou hebben."

 

Woensdag 31 oktober speelt mentalist Gili in de Capitole in Gent een best of. Tickets kosten 20 euro. De opbrengst gaat naar De Moester. De Gentenaar mag 5 duotickets weggeven. Daarvoor moet u antwoorden op een eenvoudige vraag: wat is de titel van de show die Gili woensdagavond speelt? 

Het antwoord kan u hier vinden.

Mail uw antwoord zo snel mogelijk naar hih.moester@ipso-gent.be . Vermeld in uw antwoord ook naam en adres. De winnaars krijgen vandaag nog antwoord van de organisatoren.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio