Mama

“Kinderen die vier uur naar een scherm kijken zijn vatbaarder voor depressies”

“Kinderen die vier uur naar een scherm kijken zijn vatbaarder voor depressies”

Foto: Shutterstock

Jongeren die dagelijks zeven uur (en langer) naar een scherm kijken, hebben meer dan dubbel zoveel kans om een depressie of angststoornis te ontwikkelen. Maar het mentale welzijn daalt al vanaf vier uur schermtijd. Dat blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Preventive Medicine Reports.

Onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten namen de gegevens van 40.000 kinderen tussen 2 en 17 jaar onder de loep, die werden verzameld voor de National Survey of Children’s Health door het Amerikaanse volkstellingbureau Census Bureau. Hoewel zeven of meer uur per dag naar schermen kijken niet kenmerkend was voor de jongere kinderen, was dat voor zo’n 20 procent van de 14- tot 17-jarigen wel degelijk het geval. En dat heeft een invloed op hun mentale gezondheid.

Jongeren die zeven uur of meer per dag op schermen (smartphones, tablets en tv) kijken, zijn makkelijker afgeleid, minder emotioneel stabiel en hebbben meer problemen hadden met het vervolledigen van taken. Ook vrienden maken ging minder vlot in vergelijking met jongeren die dagelijks slechts een uurtje op een scherm kijken.

Sociale media

Dezelfde negatieve effecten kwamen, weliswaar in mindere mate, voor bij jongeren die dagelijks vier uur naar een scherm kijken. “In het begin was ik verrast dat het verband duidelijker is bij adolescenten dan bij jongere kinderen”, zegt hoofdauteur Jean Twenge, professor psychologie aan de San Diego State University. Hij ziet wel een logische verklaring voor het resultaat. “Tieners spenderen meer tijd op sociale media via hun telefoon of tablet. We weten uit eerder onderzoek dat deze activiteiten meer gelinkt zijn aan een laag mentaal welzijn dan televisiekijken, iets wat vooral jonge kinderen doen.”

Niet iedereen vindt de nieuwe studie betrouwbaar. Andrew Przybylski, een professor verbonden aan de Oxford Internet Institute van de universiteit van Oxford, heeft de correlatie tussen schermtijd en mentaal welzijn vorig jaar onderzocht. “Het klopt dat er een link is tussen schermtijd en een reeks nadelige gevolgen”, zegt hij. “Maar de verbanden die sommige studies blootleggen, kunnen oorzaak en gevolg niet bewijzen. Het kan evengoed zijn dat kinderen die al angstig of depressief zijn, meer geneigd zijn om veel tijd te besteden aan het gebruik van schermen.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees