Agressieveling krijgt 2 jaar voorwaardelijk voor geweld tegen politie-inspecteurs

Agressieveling krijgt 2 jaar voorwaardelijk voor geweld tegen politie-inspecteurs

Foto: Photo News

Diest -

Een 26-jarige man uit Diest is dinsdag door de Hasseltse correctionele rechtbank tot twee jaar celstraf met uitstel veroordeeld voor gewelddadig gedrag tegen de politie van de zone Kempenland.

Minstens vier politie-inspecteurs deelden op 20 juni 2018 in de klappen. De man was niet aan zijn proefstuk toe. Een politieman kreeg vuistslagen in het gezicht en brak in het tumult zijn rechterhand. Aan het uitstel voor de celstraf zijn voorwaarden verbonden. De man moet zich laten behandelen voor zijn drugsproblematiek en een zinvolle dagbesteding zoeken.

Op de spoedafdeling gedroeg hij zich agressief tegen de agenten. Hij schold hen uit voor “spasten, eikels en stel pannenkoeken”. Bij de schermutseling kwam er ook een zaklamp aan te pas. Het boeien van de agressieveling verliep ook niet zonder slag of stoot. De man was die dag naar eigen zeggen zeer opgejaagd omwille van zijn vriendin. Toen hij zag dat agenten zijn vriendin boeiden, vloog hij erop af en begon hij meteen klappen uit te delen.

De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van wettige zelfverdediging. Als de beklaagde meende dat hij onjuist behandeld was door de politie, dan had hij daarvoor bij de bevoegde diensten klacht kunnen indienen, maar dat is niet gebeurd. Volgens de openbare aanklager bestond er over de feiten van weerspannigheid geen twijfel.

Voor de strafbepaling hield de rechtbank rekening met het gebrek aan respect van de man voor het openbare gezag en de ordehandhavers. De man was in het verleden nog niet veroordeeld tot een celstraf van meer dan twaalf maanden, zodat hij nog in aanmerking kwam voor een uitstel. De politiezone Kempenland kreeg 871 euro en de agent met de gebroken hand 750 euro schadevergoeding toegewezen. Aan zeven agenten is hij 1 euro verschuldigd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees