Nationale zwerkbalploeg promoot sport in het Waasland

Nationaal zwerkbalteam maakt promotie in Waasland: “Sport van Harry Potter niet voor doetjes”

Nationaal zwerkbalteam maakt promotie in Waasland: “Sport van Harry Potter niet voor doetjes”

Foto: ies

Lokeren -

De Belgian Gryffins, de nationale zwerkbalploeg, streken neer in Lokeren. De kern kwam er trainen in voorbereiding op het Europees kampioenschap 2019. Maar tegelijk wil de federatie ook in het Waasland wat extra promotie maken voor de sport waar Harry Potter in uitblonk.

Nationaal voorzitter Laurens Grinwis en ondervoorzitter Lana Naudts zijn allebei uit Lokeren. “Dat was echter maar een bijkomende reden. Lokeren is sowieso centraal geleden en makkelijk bereikbaar. De spelers van de nationale ploeg komen immers uit heel het land,” vertelt Lana die net als de meeste andere van de zowat 200 actieve zwerkballers in België de sport leerde kennen via de Harry Potter films.

“Maar het zijn niet enkel Harry Potter fans die bij onze clubs spelen. Heel wat sporters komen ook uit andere sporten. Zwerkbal combineert elementen uit andere sporten, zoals rugby, trefbal en handbal. Je moet over een goede conditie beschikken en ook niet bang zijn van eens stootje. Zwerkballers zijn geen doetjes.” De spelregels zijn relatief eenvoudig: de ‘chasers’ proberen doelpunten te maken door een bal door een van de 3 ringen van het andere team te gooien. ‘Beaters’ kunnen hen tijdelijk buitenspel zetten door hen te raken met een bal, en de keeper moet doelpunten uiteraard proberen tegen te houden”, legt Lana uit.

Twaalf teams

In België zijn momenteel 12 teams actief in competitie. “Vier ander ploegen zijn aan het opstarten. Internationaal doen we het heel goed. Op het voorbije WK in Firenze verloren we in de finale van de Verenigde Staten. Volgend jaar komt het Europees kampioenschap voor clubteams naar Harelbeke. Daar mogen vier Belgische clubs aan deelnemen. Eind 2019 is er ook nog het Europees landenkampioenschap. Het is nog niet duidelijk in welk land dit wordt georganiseerd. Het is om dit EK voor te bereiden dat we nu al maandelijks één keer met de nationale ploeg trainen. In de voorlopige selectie zitten 35 spelers en speelsters. Bedoeling is om tot een kern van zowat 22 te komen”, vervolgt Naudts.

De sport is nog steeds in volle groei. In Europa worden er al in 20 landen competities gespeeld.

“Ook in België komen er nog steeds leden bij. Hopelijk kunnen we ook ooit in het Waasland of hier in Lokeren een team oprichten. We hebben al enkele spelers uit de regio maar die zitten nu bij clubs in Antwerpen of Gent. Vanuit de federatie zijn we in elk geval bereid om nieuwe clubs verder te ondersteunen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio