Rechter geeft advocaat alcoholslot en pakt Jaguar af: “Mensen als u zouden beter dan wie ook de regels moeten kennen”

Rechter geeft advocaat alcoholslot en pakt Jaguar af: “Mensen als u zouden beter dan wie ook de regels moeten kennen”
Brugge / Oostkamp / Wingene -

Een advocaat van de Brugse balie moest zelf voor de politierechtbank verschijnen omdat hij tot twee keer toe dronken achter het stuur betrapt werd. De rechter was niet mild en gaf de man uit Zwevezele een alcoholslot. Zijn Jaguar moest hij afgeven.

“Advocaten zouden beter dan wie ook de regels moeten kennen. We doen hier niet aan klassenjustitie. Hij moet niet zwaarder gestraft worden omdat hij advocaat is, maar zeker ook niet milder.” Politierechter Peter Vandamme maakte heel duidelijk wat hij precies vond van de acties van een advocaat uit Zwevezele. De vijftiger werd twee keer in enkele maanden tijd dronken achter het stuur betrapt. Eén keer pleegde hij daarbij zelfs vluchtmisdrijf na een ongeval.

De advocaat - lid van de Brugse balie en met een kantoor in Oostkamp - liet zich door een confrater verdedigen. Hij moest zich verantwoorden voor feiten in januari en augustus dit jaar. De eerste keer reed hij tegen een geparkeerde wagen in de Kortrijksestraat in Oostkamp. Hij vluchtte weg, maar de politie kon hem thuis aantreffen. Bij een ademtest bleek dat hij 2,55 promille alcohol in zijn bloed had. “Zijn partner maakte toen van de ene dag op de andere een einde aan zijn relatie”, vertelde zijn advocaat Ellen Eneman. “Hij had dat niet zien aankomen en was totaal van slag. Hij probeerde dat op te lossen door teveel te drinken. Van een alcoholprobleem is hier geen sprake. Dat kaderde in de relatieproblemen.”

Brief met loze woorden

Als advocaat kende de man natuurlijk de gang van zaken. Hij schreef de rechtbank dan ook al snel een brief om zijn verontschuldigen aan te bieden. Daarin beloofde hij dat het niet meer zou gebeuren. “Een schone brief, maar blijkbaar eentje met veel loze woorden en beloftes”, merkte de politierechter fijntjes op.

Zweten door medicatie

Want in augustus werd de advocaat alweer staande gehouden door de politie. Zij merkten toen op hoe hij sukkelde bij het parkeren in het centrum van Oostkamp. En opnieuw bleek hij 2,37 promille alcohol in zijn bloed te hebben. De politie merkte op dat hij hevig zweette en dronken was. “Dat zweten kwam door medicatie”, aldus zijn advocaat. “En hij vertoonde ook niet echt uiterlijke tekenen van dronkenschap.”

De politierechter toonde zich niet bepaald mild in zijn vonnis. Temeer omdat de advocaat al twee keer voor rijden onder invloed en één keer voor vluchtmisdrijf veroordeeld werd. Hij gaf hem een boete van 9.600 euro, waarvan 1.600 euro met uitstel, en een rijverbod van twaalf maanden, waarvan anderhalve maand met uitstel. Als de man daarna zijn rijbewijs nog terug wil krijgen zal hij moeten slagen voor medische en psychologische proeven en zijn theoretisch en praktisch examen opnieuw moeten afleggen.

Voor drie jaar een alcoholslot

Omdat de nieuwe wet al van kracht was op het moment dat hij de tweede keer werd betrapt, moet de advocaat ook een alcoholslot in zijn wagen installeren voor een periode van drie jaar. Al zal hij dat in een andere wagen moeten doen, want de politierechter verklaarde ook zijn Jaguar verbeurd. Zijn advocaat gaf al aan in beroep te gaan tegen het vonnis.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio