Dit is een exclusief artikel voor jou.
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

COMMENTAAR. “De oproep aan wie wat weet over de Bende komt heel laat. Dat is niet de schuld van de vaak verguisde speurders”

COMMENTAAR. “De oproep aan wie wat weet over de Bende komt heel laat. Dat is niet de schuld van de vaak verguisde speurders”

Foto: Marc Herremans - Corelio

In Italië is het het enige ­wapen dat op de maffia gericht kan worden. In de VS ­gebruikt speciaal onderzoeksrechter Robert Mueller het om de beerput rond de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen open te wrikken. Een wet die spijt­optanten – in ruil voor hun bekentenis – recht kan geven op strafvermindering of zelfs een nieuwe identiteit. In dit land deed het federaal parket gisteren een oproep aan iedereen die van ver of dichtbij wat zou weten, om in het reine te komen met zichzelf. Zonder daarvoor de rest van zijn of haar leven in de cel te riskeren. Over de onopgeloste terreur van de Bende die al meer dan drie decennia als een schaduw van schande over België hangt.

Die wet bestaat pas sinds augustus van dit jaar. Na een gevecht van meer dan twintig jaar. Omdat voornamelijk regeringen waarin PS zat het been stijf hielden. Omdat het onethisch was. Maar ook ethiek ...

Het beste van Enkel voor abonnees