Hongaarse journaliste die migranten neerschopte vrijgesproken: “Klein vergrijp”

Video: if

De Hongaarse journaliste Petra László, die drie jaar geleden zelf wereldwijd nieuws werd toen op beeld werd vastgelegd hoe ze op de grens met Servië vluchtelingenkinderen schopte, is in hoger beroep vrijgesproken. “Te klein om te spreken van een misdrijf”, oordeelt het Hongaarse Hooggerechtshof.

László werkte voor de Hongaarse televisiezender N1TV, toen ze in september 2015 verslag deed van de honderden migranten die vanuit Servië de grens met Hongarije wilden oversteken om de Europese Unie te bereiken. Op beelden die een andere journaliste maakte, is te zien dat de cameravrouw een meisje schopt en een man die een kind draagt, laat struikelen.

De vrouw verloor haar baan door de beelden, die wereldwijd verontwaardigde reacties uitlokten, en werd door twee lagere rechtbanken veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk. László verontschuldigde zich tijdens het proces en probeerde haar reactie te rechtvaardigen door te zeggen dat ze bang was geweest door de naderende migranten.

“Klein vergrijp”

In hoger beroep heeft het Hongaarse Hooggerechtshof nu geoordeeld dat László te zwaar is gestraft. “Ze is gestraft voor een misdrijf, terwijl het gaat om een klein vergrijp”, stelde de hoge rechter. “Het schoppen van migranten is moreel verwerpelijk, maar de gevolgen van haar daad zijn te klein om te spreken van een misdrijf.”

De man die ze tackelde, de Syrische vluchteling Osama Abdul Mohsen, bleek een voormalige voetbalcoach te zijn en mocht na het incident aan de slag bij CENAFE, de officiële Spaanse school voor voetbal en indoorvoetbal.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees