Gewezen onderzoeksrechter over Bende-onderzoek: "Diegenen die hun werk deden, worden nu met vinger gewezen"

Freddy Troch over Bende-onderzoek: "Diegenen die hun werk deden, worden nu met vinger gewezen". Video: TV Oost

Gewezen onderzoeksrechter Freddy Troch, destijds hoofd van de Dendermondse onderzoekscel, voelt zich aangevallen door de uitspraken dat het onderzoek naar de Bende destijds is gemanipuleerd. "De spullen die wij toen in het water hebben gevonden, zijn wel degelijk belangrijk voor het onderzoek naar de Bende van Nijvel", zegt Troch in een gesprek met TV Oost Nieuws. Ook een nieuwe getuige die in het opsporingsprogramma wordt opgevoerd, trekt Troch in twijfel. Tot op vandaag wordt het onderzoek gemanipuleerd, maar wij hebben ons niet laten vangen, zegt hij.

LEES OOK. Getuige bevestigt: onderzoek naar de Bende van Nijvel werd gemanipuleerd

Het federaal parket heeft sterke aanwijzingen dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel gemanipuleerd is, maar laat de betrokkenheid van de vroegere cel Delta geleid door onderzoeksrechter Troch in het midden. "Als dat zou geweest zijn door Delta of iemand anders, daar hebben we geen antwoord op en daar spreken we ons niet over uit", zegt Eric Van der Sypt, de woordvoerder van het federaal parket.

De speurders van de cel Delta werden in 2013 al eens op het matje geroepen bij de onderzoeksrechter in Charleroi, om duidelijkheid te krijgen over de manipulaties in het dossier. Op 6 november 1986 werden er in het kanaal in Ronquières zakken ontdekt met bewijsmateriaal dat de feiten van de Bende van Nijvel aan elkaar linkt. De vondst werd gedaan door de Delta-cel, nadat Waalse speurders bij een eerdere speuractie niets hadden gevonden. De speurders onderzochten vijf jaar geleden of iemand bij de cel Delta een dwaalspoor legde.

"Wie zegt dat dat ooit een piste geweest is?", zegt Van der Sypt. "Het grote probleem in dit dossier is dat er heel veel verondersteld wordt, op basis van verhalen, geruchten en complottheorieën. We weten niet door wie gemanipuleerd is, en we willen weten door wie. Als dat zou geweest zijn door Delta of iemand anders, daar hebben we geen antwoord op en daar spreken we ons niet over uit."
Na de uitzending van "Faroek" heeft de politie al een vijftigtal nieuwe tips gekregen, meldt VTM Nieuws. Het federaal parket geeft nog geen details over de resultaten van het opsporingsbericht. "Dat is nog veel te vroeg om daar iets over te zeggen. We gaan daar niet veel over communiceren", zegt Van De Sypt.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees