Tijdscapsules voor 27 jaar ingegraven

Nieuwe oorlogsmonumenten ingehuldigd op begraafplaatsen Heusden en Destelbergen

Onder een stralende 1 novemberzon werden op de kerkhoven van Heusden en Destelbergen de nieuwe oorlogsmonumenten ingehuldigd. Twee keer drie eenvoudige zuilen, nadat eerder een prestigieus en nagenoeg onbetaalbaar project werd afgeketst. Het meest ontroerende moment was de ingraving van twee tijdscapsules met vredeswensen van de kinderen van de basisscholen van beide gemeenten. Over 27 jaar, bij de herdenking van 100 jaar Tweede Wereldoorlog, worden de unieke tijdsdocumenten opnieuw ontgraven.

Uittredend burgemeester Marc De Pauw (Open VLD) had het over de brandhaarden overal ter wereld. "We kunnen alleen maar hopen dat het haantjesgedrag van een aantal wereldleiders wordt ingetoomd. De stille getuigenissen van deze tientallen mensen van bij ons, hier gesymboliseerd met hun naamplaatje, kan symbolisch bijdragen tot wereldvrede. Dit is een bescheiden aanzet, ik hoop dat deze monumenten in een breder en geïntegreerd kader tot hun volle recht komen na de afwerking van de herinrichting van de begraafplaatsen. Ideaal zou het zijn dat we in samenwerking met de lagere scholen, het gemeentelijk museum GeMuDes en de vaderlandse verenigingen aan elke naam die hier prijkt een verhaal kunnen verbinden."

Jeugdkoor SAM en de Koninklijke Gemeenteharmonie Heusden luisterden de ruim bijgewoonde plechtigheden op, voormalig dorpsdichter Koenraad De Smet las een aantal getuigenissen uit brieven van frontsoldaten en huidig dorpsdichter Pieter Viktor Kindt zorgde voor twee gelegenheidsgedichten, eentje voor beide tijdscapsules. 

Klaprozen

De inhuldiging van de twee nieuwe oorlogsmonumenten werd afgesloten met een bloemenhulde van het uittredend schepencollege, waarna de uitgestrooide klaproosblaadjes kwistig hun weg zochten in de wind. Vlak achter de drie zuilen zijn ook telkens drie vredesbomen aangeplant, die voor de gelegenheid opgesmukt waren met klaproosblaadjes met een vredesboodschap in vijftig verschillende talen. Na de plechtigheid was er overigens heel wat interesse van nabestaanden voor de naambordjes die aangebracht waren op de gloednieuwe zuilen. 

Over de voorgeschiedenis van de plaatsing van de monumenten, het orgelpunt van de Groote Oorlog 14-18- herdenking, kan u hier meer lezen. De gelegenheidsgedichten van onze dorpsdichter Pieter Viktor Kindt kan u hieronder lezen. Het eerste ging de grond in in Heusden, het tweede wordt voor de volgende generatie bewaard op de begraafplaats in Destelbergen. 

Wapens willen zwijgen stil,
niet in koude, bange handen liggen,
niet steken naar een vijand kil.

Een obus wil niet in scherven vallen,
of de adem nemen van een man of
de laatste klaroen doen schallen.

Een akker wil gewoon in 't landschap liggen,
een aardkluit wil de bunkers en de graven niet.
Het verre verleden wil steeds verder liggen,
de zee wil aanspoelen, wil de storm ook niet

Elk mens wil slechts het leven houden.
Zoals die jongen

voor hij zijn ogen sloot, sprak nog even -
met een klaproos in zijn hand:
‘Wil je die aan moeder geven?’

----

Marcheer
voor vrede

Vlucht
van gister

Stamp met je voeten
bloemen uit de grond

Schiet
ter hulp zoveel je kan.

Huil
van ontroering

Onthoud
hun namen
en wat gegeven werd.

Hoop.

Maar over vrede:
men zal het woord vergeten
omdat men niet meer zal weten
wat oorlog nu weer was.

Boodschap op het monument :

Vredig met de wind van de tijd
vlieden jaren vluchtend.

We mogen niet vergeten
dat we vandaag de vruchten plukken
van bomen die vroeger zijn geplant.

 

 

 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio