Aerts temt Koppenberg, Van Aert tankt vertrouwen en Van der Poel laat zien dat hij ook maar een mens is

Aerts temt Koppenberg, Van Aert tankt vertrouwen en Van der Poel laat zien dat hij ook maar een mens is

Foto: BELGA

Toon Aerts voor Michael Vanthourenhout en Wout van Aert. Wie vanmiddag dit podium had voorspeld, werd zonder twijfel gek verklaard. Maar op de zege van de Rijkevorselnaar viel niets af te dingen. Hij is meteen ook de eerste leider in de DVV Trofee.

Aerts reed de perfecte wedstrijd. Snel gestart, eventjes gas teruggenomen in het middenrif om dan in de finale genadeloos toe te slaan. De kopman van Telenet-Fidea had de zege zeker niet gestolen en genoot dan ook met volle teugen. “Meestal besef je pas een paar uur later dat je gewonnen hebt maar nu wist ik het tijdens de slotklim al. Het was genieten in volle inspanning.”

Aerts temt Koppenberg, Van Aert tankt vertrouwen en Van der Poel laat zien dat hij ook maar een mens is
Foto: BELGA

De Kempenaar legde het fundament van zijn zege tijdens de beklimming van de Koppenberg. Niemand reed sneller de gevreesde helling omhoog dan hij. “Ik reed elke ronde redelijk vol omhoog met de bedoeling de rest te doen kraken. Michael lostte het telkens slim op door een gaatje te laten maar niet te kraken. Zo kon hij in de afdaling telkens terugkeren.”

Zo ook in de laatste ronde, in tegenstelling tot Wout van Aert die wel een kloof moest laten. Aerts: “Daarna was het zaak om met Michael naar de voet van de slotklim te gaan en dan nog eens vol door te trekken. Ik was redelijk zeker van mijn zaak.”

Het palmares van Aerts begint aardig aan te dikken. “Toen ik het EK won, dacht ik dat dat het mooiste was. Begin dit seizoen won ik twee wereldbekers en vond ik dat weer het allerhoogste. Maar dit overtreft alles. Dit is toch de klassieker der klassiekers, Mathieu was er ook bij. Hoe groot is het verschil? Vier minuten, dat is mooi. Ik sta nu in alle klassementen eerste of tweede. Kiezen wordt moeilijk, ik ga gewoon elk weekend mijn best doen.”

Het succesverhaal van Aerts begon twee jaar geleden toen hij verrassend het EK won. Zondag in Rosmalen een tweede keer? Aerts: “Ik ga er alles aan doen om weer heel dicht te zijn. Michael en Wout zijn ook in orde. Misschien moeten we maar eens goed afspreken en dan wint er eventueel weer een Belg.

Vanthourenhout tevreden

Was de zege van Aerts een kleine verrassing, dan was de tweede plaats van Michael Vanthourenhout een grote verrassing. Maar ook de West-Vlaming had zijn resultaat niet gestolen. “Het was lastig maar gelukkig werd de schifting vroeg gemaakt. Op het steilste stuk van de klim ging het iets te snel voor mij. Aerts en Van Aert trokken telkens door maar daardoor viel het in de afdaling altijd stil zodat ik kon terugkeren. Dat kostte echter kracht en die miste ik in de slotklim. Dat ik tweede word, was mooi. Wout reed me nog voorbij maar op het minder steile deel van de klim vond ik nog de kracht om hem te passeren.

Aerts temt Koppenberg, Van Aert tankt vertrouwen en Van der Poel laat zien dat hij ook maar een mens is
Foto: Photo News

Van Aert tankt vertrouwen

En dan kent Matthieu van der Poel een offday en dan stuit je zelf op twee superieure tegenstanders. Dat was het verhaal van wereldkampioen Wout van Aert. Toch was hij niet ontevreden. “Op zich had ik een goed gevoel en ik was blij dat ik koers kon maken”, klonk het. “Ik geloofde in de zege maar op de klim kon Toon een tandje groter rijden. Ik kon dat heel lang compenseren maar in de laatste ronde zat ik op de rekker. In de afdaling mocht ik ook niet volle bak rijden want ik moest nog iets overhouden voor de slotklim. Ach, ik was gewoon de derde beste in koers.”

Aerts temt Koppenberg, Van Aert tankt vertrouwen en Van der Poel laat zien dat hij ook maar een mens is
Foto: Photo News

Van Aert zag ook het positieve van zijn wedstrijd. “Van de drie man op het podium ben ik de zwaarst gebouwde en dat maakt op dit parcours het verschil. Dit moet me dus vertrouwen geven voor vlakke parcoursen, zoals zondag in Rosmalen. De ambitie is winnen, net als vandaag. Die ambitie mag ik hebben. Mathieu heeft immers vandaag laten zien dat hij ook maar een mens is. Dus wordt het uitkijken naar een mooi Europees kampioenschap. Eindelijk spannend? Wie de cross na vandaag nog saai vindt, kent er niets van. En Mathieu kloppen, daar ben ik echt niet mee bezig. Elke tegenstander is voor mij een waardige concurrent. Dat Mathieu er vooraan niet bij was, daar heb ik geen vat op. Hij zal er de komende weken nog vaak genoeg bij zijn.”

Snel vergeten

Het is mijn berg niet”, kon Mathieu van der Poel zijn opdoffer nog relativeren. “Dit was een déjà vue van twee jaar terug. Neen het was niet leuk vandaag. Een verklaring heb ik niet. Ik voelde het in de start boven al. Op een parcours als dit is een uur dan lang rondrijden.”

Aerts temt Koppenberg, Van Aert tankt vertrouwen en Van der Poel laat zien dat hij ook maar een mens is
Foto: BELGA

De liefde voor de Koppenberg is eerder miniem. “Het is niet mijn favoriete omloop maar vorig jaar heb ik bewezen dat ik hier ook kon winnen. Maar het liep niet, dit is een dag om snel te vergeten. Of ik naar het verschil heb gekeken. Tja, het is een klassement op tijd. Door verder te rijden heb ik toch nog wat seconden gespaard. Neen, dit had ik niet verwacht maar het kan iedereen overkomen. Op naar zondag en het EK. Ik wil die trui best wel behouden maar ik heb er niet naar gepiekt. Het zal zondag wel beter zijn want slechter dan vandaag kan echt niet (lacht).”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.