Eduard Dierick krijgt als eerste gedenkplaat op kerkhof

Man die laarzen maakt voor eerste koning der Belgen, krijgt eindelijk verdiende eer

Man die laarzen maakt voor eerste koning der Belgen, krijgt eindelijk verdiende eer

VIM-leden bij het graf van en de gedenkplaat voor Eduard Dierick. Foto: fmr

Izegem -

De Vrienden van de Izegemse Musea (VIM) brachten op het oude kerkhof in de Nederweg hulde aan Eduard Dierick, de grondlegger van de schoenindustrie in Izegem. De leden onthulden een gedenkplaat en willen dit ook voor nog andere figuren doen.

“Zonder Eduard Dierick geen schoenen in Izegem”, zegt Bart Blomme van de Vrienden van de Izegemse Musea. De VIM vonden dat deze bijzondere Izegemnaar een gedenkplaat verdiende.

Eduard Dierick geldt als de grondlegger van de Izegemse schoennijverheid. Hij maakte laarzen voor de koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1828 en voor Leopold I in 1835. Met deze pareltjes van vakmanschap verwierf hij naam en faam. Hij verbeterde en verfijnde de technieken van het schoenmaken.Zijn zoon Emiel noteerde alles minutieus. Zijn notities evolueerden tot het eerste handboek voor de cursus schoenmaken waaruit later de Vakschool is gegroeid.Precies vanuit die Vakschool gingen destijds al stemmen op om Dierick te eren, met een standbeeld. “Maar dit bleek te duur voor het toenmalige stadsbestuur. Wel werd in de jaren zeventig een straat naar hem genoemd”, zegt Bart Blomme.

Maar nu is er dus de herdenkingsplaat. De inscripties in het graf van Eduard Dierick zijn door de tand des tijds bijna verdwenen. De herdenkingsplaat komt gelegen als verduidelijking.“Het was toch een zoektocht om zeker te zijn dat dit het juiste graf was”, zegt Blomme.“In diezelfde periode leefde er een naamgenoot. Familie hebben we tot op heden niet kunnen traceren: twee zonen werden priester, een dochter werd zuster. Daarnaast waren er nog twee dochters en een zoon die niet getrouwd waren en twee zonen die wél trouwden, trokken richting Brussel.”

Bedoeling is dat deze gedenkplaat de eerste wordt van een reeks om Izegemnaren te eren die iets hebben betekend of bereikt. “Deze eerst dient als model. We overwegen er ook één te maken voor de familie De-ryckere, die aan de basis lag van die andere Izegemse industrietak, de borstelnijverheid. Ook de familie Vandenbogaerde, die hier de elektriciteit introduceerde of de drukkersfamilie Strobbe, komen volgens ons in aanmerking”, besluit Bart Blomme.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio