FOTO. ‘Onder Vuur! Fietsen door een verdwenen oorlogslandschap’

Vorige vrijdag stelden POLS & Erfgoedcel Leie Schelde en de zes deelnemende gemeenten de toeristische publicatie ‘Onder Vuur. Fietsen in een verdwenen oorlogslandschap’ voor in mudel, het Museum van Deinze en de Leiestreek. Auteurs Tony Vanhee, Jean-Marie Schepens en Patrick Lernout nemen je mee op acht thematische fietstochten doorheen het verdwenen oorlogslandschap dat het Herfstoffensief 1918 nog aanrichtte in de POLS-regio helemaal op het einde van de Groote Oorlog. De Nazarethse burgemeester Danny Claeys, voorzitter van POLS, verzorgde de inleiding. Tony Vanhee gaf een lezing over het Herfstoffensief 1918 in onze regio.

Herfstoffensief duurde tot dag van Wapenstilstand

Op 28 september 1918 barstte, na vier jaar stellingoorlog in de Ieperboog, het laatste offensief van de Grote Oorlog los. De Legergroep Vlaanderen golfde sprongsgewijze van West- naar Oost-Vlaanderen. Vanaf 19 oktober naderde de Legergroep Vlaanderen de POLS-regio. Zware gevechten langs het Schipdonkkanaal en de Leie en later langs de Schelde legden een groot deel van de POLS-regio in de as. Er werd hard gevochten tot op de morgen van 11 november. Het meedogenloze treffen kostte heel veel mensenlevens en leidde tot de verwoesting van de infrastructuur en het landbouwareaal.  Getuige daarvan is de Franse Militaire Begraafplaats in de Dorpsstraat in Machelen, die opgenomen is in Fietsroute A – ‘De Senegalese Tirailleurroute’.

Na onderzoek van Franse en Duitse militaire bronnen verwerkten POLS & Erfgoedcel Leie Schelde de resultaten in een publicatie. Ze zijn in acht fietsroutes gegoten, die de recreant langs de brandpunten van het Herfstoffensief brengen. In het argeloze landschap van de Leie en de Schelde kerfde de Grote Oorlog diepe littekens. Na honderd jaar zijn ze verdwenen. De routes dwarsen hun schaduw.

Waar te koop?

Deze publicatie kwam tot stand met steun van de gemeenten Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Zulte en Toerisme Vlaanderen in het kader van TRP Wereldoorlog I. Het boekje is vanaf 11 november te koop voor 5 euro in de gemeentehuizen, bibliotheken, musea en toeristische punten in de zes genoemde gemeenten en op het kantoor van POLS in de Tolpoortstraat 79 in Deinze.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio