‘Nacht van Jarne’ wil Lokerse knaap een duwtje in de rug geven

Gemeente springt in de bres voor Jarne (13): “Ondanks zijn ongeneeslijke ziekte is hij charmant en grappig”

Gemeente springt in de bres voor Jarne (13): “Ondanks zijn ongeneeslijke ziekte is hij charmant en grappig”

Jarne is ook supporter van Sporting Lokeren. Zo mocht hij al eerder op de foto met Mijat Maric. Foto: ies

Lokeren -

Wie al naar het programma Kinderziekenhuis 24/7 op Eén keek, zal ongetwijfeld de 13-jarige Jarne Van Dender hebben opgemerkt. De jonge knaap uit Lokeren lijdt aan een chronische spijsverteringsziekte waardoor hij soms vaker in het ziekenhuis zit dan thuis. Maar ook thuis komen de zorgen voor Jarne op de eerste plaats. En dat kost geld. Daarom willen de Lokerse ondernemers hem en zijn familie nu een hart onder de riem steken en houden ze een benefiet op 10 november.

Ondanks zijn ziekte is Jarne een optimist in hart en nieren. De tiener uit Lokeren is ziek sinds zijn geboorte. Door een zeldzame genetische afwijking neemt zijn lichaam geen voedsel op. Jarne krijgt voeding via een speciale katheter, die verbonden is met zijn bloedvaten. In het kinderziekenhuis van het UZ Gent, zowat de tweede thuis voor de jongeman, wordt hij door dokters en verpleegkundigen op handen gedragen. “Jarne mag dan ongeneeslijk ziek zijn, bovenal is hij charmant en grappig. Hij weet dat hij niet oud zal worden”, zegt zijn mama Saskia Eeckhout. “Hij is gelukkig, ondanks zijn situatie.”

Goeie soldaatjes

En die situatie valt niet te onderschatten. Elke drie weken krijgt Jarne in de kinderkliniek van het UZ Gent antistoffen. “Goeie soldaatjes om de slechte aan te pakken”, zegt hij zelf. Daar is hij telkens op één dag vanaf. Maar regelmatig moet hij voor lange tijd opgenomen worden als hij weer tegen een zware infectie vecht. “Soms blijf ik hier twee weken, soms drie maanden.”

Drie jaar geleden lag hij in totaal zelfs negen maanden in het ziekenhuis. Jarne heeft ook een eigen Facebookpagina met foto's en filmpjes, waar hij het wel en wee van het ziekenhuis en thuis met de wereld deelt. Ook staat er een oproep om de familie financieel te steunen, want door Jarnes chronische aandoening heeft hij heel wat dure hulpmiddelen nodig, zoals een rolstoel en een traplift.

Voetbal op groot scherm

Die oproep is bij een groep Lokerse ondernemers niet in dovemansoren gevallen. “Uit respect en ondersteuning aan zijn mama organiseren we de ‘Nacht van Jarne’ in het Daknamstadion op zaterdag 10 november. Eerst wordt de wedstrijd tussen Zulte-Waregem en Sporting Lokeren er uitgezonden op groot scherm en nadien is er een fuif met top dj's als Kris De Bondt (Feestpaleis), Erwin De Nul (MNM) en Jean-Luc Coppenjans (Falstaff). “De complete opbrengst van toegangsgelden, drankverbruik en de verkoop van viptafels van deze avond gaan integraal naar Jarne.” Die is intussen zelf al zijn dans-moves voor de fuif aan het instuderen, zo blijkt uit één van de vele foto's en filmpjes op zijn facebookpagina.

De firma Driesco verkoopt online dan weer 1.000 steigerhouten plankjes aan 5 euro per stuk voor het jongetje. “Allen worden voorzien van een unieke code waarmee je een waardebon kan winnen van 2.000 euro”, aldus zaakvoerder Dries Heyman. Ook de weggeefwinkel Veur Niet organiseerde al een steunactie.

INFO

www.lokerenonline.be/de-nacht-van-jarne

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio