Thea wil als ultieme wens nog een keer koning Filip ontmoeten, de brief is al onderweg

Als kind bracht ze geheime boodschappen rond tijdens de inval van de Duitsers, nu bundelt Thea haar verhalen in een boek: “Ik hoop dat de kleinkinderen fier zijn”

Thea hoopt dat door het boek haar verhaal niet verloren gaat. Ze werkte in de Tweede Wereldoorlog vooral als boodschapper en werkte in het grootste geheim. Foto: foto’s mgb en rr

Sint-Niklaas -

93 jaar is ze en daarmee is Thea Verspecht is één van de laatste nog levende verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Als zestienjarig meisje hielp ze weerwerk bieden tegen de Duitse invallers. Die verhalen werden nu neergeschreven in een boek. “Ik hoop dat mijn kleinkinderen fier zijn.”

Thea Verspecht is een graag geziene gast op de oorlogsherdenkingen. Op een van de vele recepties raakte de voormalige verzetsstrijdster aan de praat met schrijfster Marcella Piessens. De twee raakten bevriend en Marcella was onder de indruk van de verhalen van Thea. “Vijf jaar lang hebben we gepraat over haar verleden, tot ik vorig jaar begonnen ben om haar herinneringen op te schrijven. Het is een straf verhaal”, zegt Marcella

Als zestienjarig meisje rolde Thea via haar familie in het verzet. Ze hielpen vooral gestrande geallieerde piloten, hielpen mensen aan rantsoenbonnen en deelden berichten rond. “Dat gebeurde allemaal in ons familiehuis. Allemaal in het grootste geheim, want andere mensen mochten niet vermoeden dat er vreemden in het huis kwamen”, vertelt Thea. “Ik woonde alle vergaderingen bij en heb nooit een woord gelost. Zelfs mijn beste vrienden wisten niets.”

Thea ging vooral aan de slag als boodschapper. “Ik bracht berichten rond met mijn fiets. Wie zou immers een jong meisje verdenken? Toch ben ik een keer moeten vluchten voor een Duitse tank. De soldaten hebben toen een half uur al roepend naar mij gezocht. Ik had me verstopt in een gracht. Ik ben acteraf nog een uur met mijn rug in de modder blijven liggen. Ik heb daarna mijn berichten nog rondgebracht met besmeurde kleren.”

20 exemplaren

Alle verhalen zijn nu in boekvorm gegoten, dat op slechts twintig exemplaren gedrukt werd. De meeste exemplaren zullen naar familie gaan, al kreeg burgemeester Lieven Dehandschutter ook een boek cadeau. “Ik hoop dat ik met mijn verhaal mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen een dienst bewezen heb en dat ze met enige fierheid dit document zullen doorgeven”, schrijft ze in het voorwoord. “Had ik meer tijd gehad, had ik nog meer verhalen kunnen vertellen. Ik heb het bewust niet gedramatiseerd. De situatie was wat ze was, en je moest ermee verder leven.” Voor haar moed en inzet werd Theo door prins Laurent benoemd tot ‘Ridder in de orde van Leopold II’. Ze is ook de enige vrouw die het ‘Kruis van de Federatie van Europese Oud-Strijders’ kreeg. Haar laatste droom is om koning Filip te ontmoeten. “We hebben met de familie een brief gestuurd, en hopen snel op een positief antwoord”, aldus dochter Christine Thuy.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio