Krantenhandelaar verzamelt unieke oorlogspoppen: “Alles moet tot in het detail kloppen. Daarom kort ik van de Hitlerjugendpoppen gewoonlijk de benen in”

Nico Follens bij een deeltje van zijn collectie, die vorm begon te krijgen door zijn fascinaties voor modelbouw en de Tweede Wereldoorlog. Foto: tvw

Dentergem -

Het is een opmerkelijke collectie soldatenpoppen die Nico Follens verzamelt. Zijn 250 poppen zijn tot in detail afgewerkt, waardoor ze de blikvanger zijn van de tentoonstelling die de Koninklijke Harmonie De Lustige Vrienden uit Oeselgem organiseert op zaterdag 10 november.

Als je Nico Follens van ’t Gazettewinkelke op de Wapenplaats in Wakken niet in zijn zaak terugvindt, dan is hij gegarandeerd in zijn klein oorlogsmuseum achter de winkel. Zijn collectie van de Tweede Wereldoorlog spreekt tot de verbeelding.

Boutjes aan de wielen

De krantenhandelaar heeft het voor ons eens nageteld: hij bezit niet minder dan 250 soldatenpoppen. “Een verzameling die voortgevloeid is uit mijn interesse voor modelbouw en mijn fascinatie voor alles wat in de Tweede Wereldoorlog gebeurde”, vertelt Nico.

Hij bestelt de poppen op gespecialiseerde buitenlandse websites, maar slechts heel zelden zet hij ze zo in zijn oorlogsvitrine. “Omdat ze meestal historisch niet helemaal correct zijn. Ik wil dat ze de juiste kostuums, helmen, schoenen en insignes dragen. Die zaken bestel ik ook online. Hetzelfde geldt voor de legervoertuigen die ik in miniatuurversie heb staan. De nummerplaat en zelfs de boutjes aan de wielen moeten de juiste zijn, anders begin ik er niet aan.”

Géén nazisympathieën

Thuis heeft hij nog miniatuurversies van bekende nazi-figuren als Adolf Hitler, Herman Göring en Sepp Dietrich staan. En van de Hitlerjugend. “Daar heb ik ook altijd mijn werk aan. Die leden waren doorgaans iets kleiner, waardoor ik de benen moet inkorten en de schouders iets minder uitgesproken maak van de poppen die me worden toegestuurd.”

Nico benadrukt voor alle duidelijkheid dat hij geen sympathie koestert voor het werk van de nazi’s. “Het is me vooral om het geschiedkundige verhaal achter heel die periode te doen.”

Nog voor onze neus op tafel: een soldaat in een nagebouwd wachthokje van het Oostfront in Rusland, voorzien van wapens, lantaarns, helmen en al. En de miniatuur van een Duitse commandopost in aanbouw. “Het wordt nog doorwerken om die af te krijgen tegen de expo”, lacht Nico.

De historische tentoonstelling is op zaterdag 10 november van 14 tot 18 uur gratis toegankelijk in het Jeugdontmoetingscentrum (JOC) in de Wontergemstraat in Dentergem. Om 19 uur organiseren De Lustige Vrienden in samenwerking met dameskoor Cantiamo en mannenkoor Sint-Stefanus nog een muzikaal eerbetoon. Kaarten daarvoor kosten 8 euro vooraf en 10 euro aan de deuren.

Meer info via geertcarton@telenet.be of 0478-09.95.95.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio