Aan vooravond van nieuwe top

Noord-Korea tegen de VS: “Als jullie zo arrogant blijven doen, hervatten wij ons kernprogramma”

Noord-Korea tegen de VS: “Als jullie zo arrogant blijven doen, hervatten wij ons kernprogramma”

Foto: BELGAIMAGE

Van de voorzichtige toenadering tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten blijft weinig meer over. Het regime in Pyongyang dreigt ermee zijn nucleaire wapenarsenaal verder te ontwikkelen als Washington de economische sancties tegen het land niet opheft.

“Als de Verenigde Staten arrogant blijven doen zonder hun standpunt te veranderen, zouden wij ons kernprogramma kunnen hervatten.” Die dreigende boodschap komt van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het ministerie komen de Amerikaanse sancties niet overeen met de zaken die president Donald Trump en Kim Jong-un overeenkwamen tijdens de top in juni.

Door de gesprekken leken de VS en Noord-Korea hun wankele relatie enigszins te stabiliseren. Hoewel er geen concrete afspraken werden gemaakt, kwamen Trump en Kim overeen om het Koreaans schiereiland kernwapenvrij te maken. Dat leek te lukken. Sindsdien kwam er uit Pyongyang nagenoeg geen dreigende taal meer. Tot nu.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, liet vrijdag nog verstaan vast te houden aan de sancties tegen Noord-Korea om zo voor denuclearisatie te zorgen. In een reactie liet het Noord-Koreaanse buitenlandministerie weten “te moeten lachen met zo’n dwaze gedachtegang”.

Nieuwe ontmoeting

De boude uitspraak komt er een week voor een ontmoeting tussen de Amerikaanse en Noord-Koreaanse ministers van Buitenlandse Zaken. Met de straffe taal lijkt Noord-Korea de druk op de Amerikanen op te willen voeren zonder bruggen te verbranden: het regime dreigt bijvoorbeeld niet te zullen stoppen met de voortdurende onderhandelingen tussen beide landen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees