Symbolische actie lanceert wintercampagne van Rode Kruis

Zes sterrenchefs delen soep uit aan daklozen: “Ik gebruik exact hetzelfde recept als in mijn restaurant”

Zes sterrenchefs delen soep uit aan daklozen: “Ik gebruik exact hetzelfde recept als in mijn restaurant”

Op het Muntplein werd de soep uitgedeeld door vrijwilligers van het Rode Kruis. Foto: amg

Brussel -

Zes sterrenchefs hebben zaterdagmiddag op het Muntplein 200 liter soep gemaakt. Vrijwilligers van de Franstalige tak van het Rode Kruis deelden de soep vervolgens uit aan de daklozen.

De actie kaderde in het Winterplan van de Franstalige vleugel van het Rode Kruis. Het Rode Kruis roept op zijn website op om winkelmandjes te vullen voor minderbedeelden. Geld schenken kan door een virtueel mandje te vullen met ‘genereuze wortelen’, ‘melk verrijkt met solidariteit’ of ‘chocoladekoekjes op basis van menselijkheid’. Daarmee willen ze Belgen die in armoede leven hulp aanbieden.

“Zowat een op de vier Belgische gezinnen leeft in armoede”, vertelt woordvoerder Nancy Ferroni. “Zo’n 20 procent van de Belgische populatie, ofwel 2,3 miljoen Belgen, is bedreigd met armoede of sociale exclusie. Met deze symbolische actie willen we onze wintercampagne in de verf zetten.”

Acht sterren

Voor de actie op het Muntplein contacteerde het Rode Kruis David Martin van het sterrenrestaurant La Paix. “Hij was direct voorstander om te helpen, en heeft daarbij ook andere sterrenchefs gevraagd om mee te helpen. Zo hebben ook Alexandre Dionisio van Villa in the Sky, Karen Torosyan van Bozar Restaurant, Lionel Rigolet van Comme Chez Soi, Mathieu Jacri van La Villa Emily en Giovanni Bruno van Senzanome zaterdag ook meegeholpen. Zes chefs die in totaal acht sterren bezitten hebben dus gekookt voor een goed doel. Vijf chefs hebben in totaal 200 liter soep klaargemaakt en een chef heeft zich beziggehouden met de desserts. Mensen waren welkom op het Muntplein voor een tas soep, maar in de namiddag zijn onze vrijwilligers met heel wat jerrycans soep de straat opgegaan om soep uit te delen aan de Brusselse daklozen.”

Alexandre Dionisio van Villa in the Sky was een van de chefs die zaterdag op het Muntplein in de kookpotten aan het roeren was. “Dit is een mooie actie waar ik graag mijn steentje aan bijdraag. Afgelopen week zijn nog twee vrouwen omgekomen door onderkoeling. Bij zo'n zaken sta je stil en vraag je je af hoe je kan meehelpen om zo'n zaken in de toekomst te vermijden. Niemand zou in deze stad op straat mogen sterven, daarom dat ik aan deze mooie actie meedoe. Ikzelf ben verantwoordelijk voor de champignonsoep met foie gras. Die heeft trouwens hetzelfde recept als dat in ons restaurant.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio