Elektrische wagens zijn te stil en dus wordt een kunstmatig motorgeluid verplicht

Elektrische wagens zijn te stil en dus wordt een kunstmatig motorgeluid verplicht

Foto: Jimmy Kets

Nieuwe modellen van elektrische wagens worden verplicht meer geluid te maken. Doordat de milieuvriendelijkere voertuigen zo stil zijn, vormen ze een gevaar voor de kwetsbare weggebruikers. Een kunstmatig motorgeluid moet dat tegengaan.

Elektrische auto’s worden gezien als de toekomst. Ze zijn een pak milieuvriendelijker dan benzine- en dieselwagens, maar er is een probleem waar de ‘traditionele voertuigen’ geen last van hebben: ze zijn te geruisloos. Dat leidt geregeld tot gevaarlijke verkeerssituaties voor fietsers en oudere mensen, maar ook voor blinden die de straat willen oversteken.

Avas

De Europese Unie verplicht haar lidstaten daarom nieuwe elektrische modellen ten laatste op 1 juli 2019 te voorzien van een zogeheten Avas-systeem (Acoustic Vehicle Alert System). Een soort kunstmatig motorgeluid dat aanslaat wanneer een elektrische wagen langzamer dan twintig kilometer per uur of achteruit rijdt. Wanneer je sneller rijdt schakelt het systeem vanzelf uit.

Vanaf 2021 zijn ook hybride auto’s en bestelwagens verplicht het waarschuwingsgeluid te hebben. Er wordt nog gesleuteld aan het systeem. “Het geluid mag namelijk geen nieuwe bron van geluidshinder vormen”, aldus Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

Corrigeer

NIEUWS