1.700 gratis stuks bosgoed, fruitbomen en bessenstruiken geven tuinen meer kleur

Stad deelt gratis bomen uit

Stad deelt gratis bomen uit

De boompjes en struiken worden klaargelegd om gratis uit te delen. Foto: bfs

Sint-Niklaas -

De stad deelt deze maand 1.700 bomen uit, helemaal gratis. Met die actie wil men inwoners aanmoedigen om voor meer biodiversiteit te zorgen in de tuin. Het gaat zowel om ‘gewone’ boompjes als om fruitbomen en bessenstruiken.

Heeft uw tuin een mooi groen tapijt, maar zijn er amper bomen of struiken te bespeuren? De stad Sint-Niklaas wil met een grote weggeefactie van bosgoed voor meer kleur, leven en nectar op uw grond zorgen. “Op donderdag 15 november bieden we tijdens de donderdagse markt 1.700 gratis stuks bosgoed aan”, zegt milieu-ambtenaar Jan Verheyden. “Het gaat niet alleen om ‘gewone’ boompjes, maar ook om fruitbomen en bessenstruiken. Op die manier kunnen mensen die niet genoeg ruimte hebben voor een grote zomereik of winterlinde ook voor meer biodiversiteit kiezen. De actie wil een eerste aanzet zijn om mensen meer te laten doen met hun tuin dan gazon te leggen. Door onze keuze van boomsoorten en struiken houden we de drempel voor iedereen laag.”

Sint-Niklaas was enkele jaren geleden de eerste stad die een gratis verdeelactie van bomen organiseerde. Ondertussen werd haar voorbeeld overgenomen door heel wat andere steden. “We koppelen aan de campagne ook de verspreiding van een bomenwaaier. Daarvan zijn er dit jaar opnieuw 2.000 gemaakt. Ze worden aangeboden tijdens de marktdag, maar zijn hoofdzakelijk bedoeld voor de scholen. Op 10 november zullen we ook zo'n 800 bomen gratis verdelen specifiek voor de inwoners van de wijk Nobels-Peelman in Sint-Niklaas. Die actie kadert binnen het project Wijk in de kijker. De buurtbewoners streven er onder meer naar om 10.000 bomen in hun wijk te kunnen tellen.”

Inschrijven op voorhand voor een gratis boom of struik op 15 november is niet nodig. Alles kan afgehaald worden op de dag zelf ter hoogte van het stadhuis tussen 9 en 12 uur, zolang de voorraad strekt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio