Veerle en haar drie zonen redden het graf van vergeten held: “Hij staat symbool voor het oorlogsleed van 100 jaar geleden”

Theophiel Lippens ligt begraven op het kerkhof van Kalken, waar hulde werd gebracht met bloemen, vlaggen en the Last Post. Foto: foto’s jvw

Kalken / Laarne -

Op de begraafplaats van Kalken werd Theophiel Lippens herdacht. De eenvoudige jongeman uit Kalken sneuvelde tijdens het bevrijdingsoffensief op 4 november 1918, een week voor de wapenstilstand werd afgekondigd. De familie van Veerle De Backer redde hem uit de vergetelheid.

Zondag was het exact 100 jaar geleden dat de toen 30-jarige Theophiel Lippens sneuvelde als soldaat van de grote oorlog. De man had vier jaar gestreden in de loopgraven. De oorlog was bijna gedaan toen hij ingeschakeld werd in het bevrijdingsoffensief van Langerbrugge. Daar liet hij het leven.

Anders dan de meeste oorlogsslachtoffers ligt hij niet begraven op een ver militair kerkhof. Zijn laatste rustplaats was aanvankelijk het oude kerkhof van Kalken, achter de kerk. Begin jaren ’50 verhuisde hij naar de nieuwe begraafplaats. Intussen was zijn familie verhuisd van Kalken naar Merksem.

Meter van het graf

Hij was bijna een ‘vergeten held’, als daar Veerle de Backer en haar kinderen Wilg (19), Wederik (18) en Elver (14) Blancquaert niet waren geweest. Veerle is de meter van het graf. Zij organiseerden dan ook de herdenking met vlaggenhulde en de Last Post, gespeeld door Toon Lepercq op een authentiek blaasinstrument. Het gemeentebestuur van Laarne verleende zijn medewerking.

Veerle heeft geen familiebanden met Theophiel maar toch ontfermt ze zich over het graf. “Mijn zonen en ik ‘volgen’ het graf al een tijdje. Tot 2010 werd het nog enigszins ‘onderhouden’. Maar de laatste jaren was er waarschijnlijk geen ‘familie’ meer. In 2010 hebben we de gemeentediensten al eens aangeschreven met de vraag de foto weer op het graf te bevestigen.”

Funerair militair erfgoed

“Het kerkhof ligt naast de school. De grootouders van mijn kinderen zijn overleden in 2006 en na schooltijd bezocht ik met de kinderen regelmatig hun graf. Bij die bezoekjes ‘ontdekten’ ze het ‘graf van de soldaat’. De helm op het graf trok daarbij de aandacht van de kinderen. Groot was hun consternatie toen ze bij het graf een bordje ontdekten met de boodschap dat het geruimd zou worden.”

“In juni 2016 plaatste ik een oproep op Facebook voor het behoud van het toch wel unieke graf. Dit initiatief werd door de facebookgroep Wereldoorlog 1914 opgepikt, die er bij het gemeentebestuur op aandrong het oorlogsgraf te bewaren. Ondertussen werd het graf beschermd als gemeentelijk funerair militair erfgoed en ben ik meter van dit graf. De soldaat staat nu symbool voor het leed dat in Laarne en Kalken 100 jaar geleden geleden werd.”

Jos Lenaers, voorzitter van de Koninklijke Verbroedering van het 6de Linie, kwam op zaterdagavond even langs om bloemen op het graf te zetten. “Wij wisten dat Theophiel gesneuveld was op het einde van WO I maar wisten niet waar hij begraven lag. Wij zijn enorm getroffen door de initiatieven van de familie om het graf te bewaren. Mijn echtgenote en ik waren aanwezig op een academische zitting in Gijzenzele en opening van een tentoonstelling in de kerk van Gijzenzele. Van die gelegenheid maakten we gebruik om het graf van Theophiel Lippens te bezoeken en een bloemetje te zetten.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio