Verloederd ereperk voor gesneuvelden volledig vernieuwd: “Deze plek straalt nu een blijvend respect uit”

Verloederd ereperk voor gesneuvelden volledig vernieuwd: “Deze plek straalt nu een blijvend respect uit”

Het herdenkingsmonument van beeldhouwer Hans De Pelsmacker staat centraal op het ereperk. Foto: mvn

Zedelgem / Aartrijke -

Het ereperk voor gesneuvelden en oud-strijders op de begraafplaats van Aartrijke is volledig heraangelegd. “Het perk straalt nu respect en sereniteit uit”, zegt luitenant-kolonel Wim Denolf, voorzitter van de Nationale Strijdersbond Aartrijke.

Het ereperk voor gesneuvelden en oud-strijders van WOI en WOII lag er verloederd bij. “Scheefgezakte grafzerken, verbrijzelde grafdecoraties, hoog opschietend onkruid”, zegt luitenant-kolonel Wim Denolf. “Het was heel lang een doorn in het oog van velen.”

Voor de heraanleg van het perk bundelden de Nationale Strijdersbond Aartrijke en het gemeentebestuur de krachten. De Nederlandse begraafplaatsarchitecte Ada Wille, die al een ander deel van de Aartrijkse begraafplaats had ontworpen, ging ook nu mee in het nieuwe project.

Monument

“Sommige graven werden nog amper onderhouden. Het perk straalde geen respect meer uit”, zegt Denolf. “We kregen heel veel steun van de gemeente. De zerken werden hersteld en verplaatst, maar aan de authenticiteit werd niet geraakt. In plaats van een kakofonie aan zerken straalt de plek nu respect en sereniteit uit. Het is een plaats om even stil te staan bij de verschrikking van de wereldoorlogen. Het is zeer uitzonderlijk dat dit nog mogelijk is honderd jaar na het einde van WOI. Dit ereperk staat voor waarden als vrijheid en democratie. Het is een belangrijke boodschap naar jongeren toe. Het heraangelegde ereperk straalt een blijvend respect voor gesneuvelden uit. Chapeau voor de gemeentearbeiders die dit project met veel zorg uitvoerden.”

Centraal staat een monument van de Loppemse beeldhouwer Hans De Pelsmacker. De Loppemnaar won de wedstrijd waaraan zeven Zedelgemse kunstenaars deelnamen. In het onderste gedeelte van de stijlvolle sculptuur zijn alle namen gekapt van de gesneuvelden en oud-strijders. Het is een tijdloos en universeel bezinningsmonument dat veel symboliek uitstraalt. “De massieve sokkel van witsteen vormt de basis van een afgeknotte zuil die het te jong afgebroken leven voorstelt”, legt de beeldhouwer en docent beeldhouwkunst in Gent uit. “Er is de spreuk ‘In de herinnering ligt de kracht’ en in een muurtje brandt een led-lichtje dat als eeuwige vlam hulde brengt aan de slachtoffers en de toeschouwer dwingt om deze offers nooit te vergeten.”

Drie jaar geleden kaartten Aartrijkenaars Pol Denys en Camiel de verloedering van het ereperk aan. “We zijn heel tevreden met het resultaat. Dit is een belangrijk signaal. Hopelijk krijgt het navolging in de andere deelgemeenten”, zegt Pol Denys.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio