Food

Sergio Herman en Kobe Desramaults zitten hem op de hielen, maar Peter Goossens blijft onklopbaar in Gault&Millau

 Sergio Herman en Kobe Desramaults zitten hem op de hielen, maar Peter Goossens blijft onklopbaar in Gault&Millau
Sergio Herman en Nick Bril stijgen, net als Kobe Desramaults. De culinaire gids Gault&Millau heeft zijn gids voor 2019 voorgesteld. Daarin komt de Waalse Sang-Hoon Degeimbre het dichtst in de buurt bij Peter Goossens, maar die is nog steeds onklopbaar. Zijn ‘Hof Van Cleve’ in Kruishoutem behaalt net als de voorbije zestien jaar de topscore van 19,5.

Eenzaam hoeft Peter Goossens zich niet te voelen, daar helemaal aan de top , want nog een ander Belgisch restaurant haalt al voor het vierde jaar op rij deze maximumscore: het Brusselse ‘Bon-Bon’ van Christophe Hardiquest. Zij worden op de hielen gezeten door Sang-Hoon Degeimbre van ‘L’Air du Temps’ in Namen, het enige etablissement in ons land met een score van 19. Degeimbre is trouwens het eerste Waalse restaurant ooit met het maximum van vijf koksmutsen.

De andere kapers op de kust komen uit Brussel. Het gaat om het bekende ‘Comme chez Soi’ van Lionel Rigolet en ‘Sea Grill’ van Yves Mattagne. Ze krijgen allebei 18,5, terwijl Mattagne ook de titel ‘Beste hotel van 2019’ in de wacht sleepte.

LEES OOK. OVERZICHT. Dit zijn de beste restaurants in jouw buurt volgens Gault&Millau

Sergio stijgt

In Antwerpen stijgt ‘The Jane’ van Sergio Herman en Nick Bril een volledig punt. De chefs krijgen 18 en staan nu op gelijke hoogte met ‘’t Zilte’ (Viki Geunes) en ‘Lunch-Lounge Het Gebaar’ (Roger van Damme). ‘Chambre Séparée’ van Kobe Desramaults noteert een stijging van een half puntje en komt nu ook op 18. Behalen ook deze score: ‘De Jonkman’ (Brugge), ‘Bartholomeus’ (Knokke-Heist), ‘Slagmolen’ (Opglabbeek), ‘Arabelle Meirlaen’ (Marchin).

Chef van het jaar

Tijdens de voorstelling werd zoals gewoonlijk de ‘Chef van het jaar’ bekendgemaakt. Die eer gaat naar David Martin van Restaurant ‘La Paix’ in Anderlecht. De redactie van Gault&Millau bejubelt zijn persoonlijke visie, expertise, creativiteit en durf, geïnspireerd op de Franse, Belgische en Japanse keuken. Bij de ‘Jonge Chefs van het Jaar’ zijn Thijs Vervloet (‘Colette’ in Westerlo), Maxime Zimmer (‘Un Max de Goût’ in Comblain-au-Pont) en Maxime Maziers (‘Bruneau’ in Brussel) de winnaars.

De ‘Nieuwkomer van het jaar’ is ‘Souvenir’ (15,5) en die vind je in hartje Gent. De chef heet Vilhjalmur Sigurdarson en hij maakt er een prioriteit van om hedendaags te koken met lokale ingrediënten. De ‘Groentenchef van het jaar’ is Nicolas Decloedt. Hij doet zijn ding bij ‘Humus x Hortense’ in Brussel. De gids tipt verder drie ontdekkingen van het jaar: ‘La Canne en Ville’ (Brussel), ‘Le Vieux Château’ (Flobecq) en ‘ViEr’ (Kortrijk). Het beste dessert eet je bij ‘Rebelle’ in het West-Vlaamse Marke.

De beste cocktails

Sinds vorig jaar bundelt de culinaire gids, die vanaf heden quoteert met halve punten vanaf 13/20, de beste ‘gourmet street & fast food’ adresjes. De categorie groeit snel en telt vandaag al meer dan 250 adressen waar je ongedwongen kunt tafelen. De POP-laureaten van 2019: ‘Peppe’s’ van tv-kok Peppe Giacomazza in Genk, het Syrische ‘My Tannour’ in Brussel en ‘Samëlla’ in Visé. Nieuw dit jaar is het overzicht van de ‘Great Cocktail Bars in Belgium’ met als top drie adresjes: ‘Botanical by Alphonse’ in Namen, ‘Bar Burbure’ in Antwerpen en ‘La Pharmacie Anglaise’ in Brussel. Ook voor de ‘Finest Chocolatiers in Belgium and Luxemburg’ kan je terecht bij de nieuwe gids van Gault & Millau, die vanaf deze week te koop is voor 29 euro in de boekhandel. Meer info: www.gaultmillau.be

Corrigeer