Ex-ploegmaat onthult hoe NFL-team op slinkse wijze achter luiheid en leugens van toptalent kwam: “Ze waren leeg!”

Ex-ploegmaat onthult hoe NFL-team op slinkse wijze achter luiheid en leugens van toptalent kwam: “Ze waren leeg!”

Foto: rr

Een draft bust. Het is een term die we in de Europese sportwereld niet meteen kennen. In de Amerikaanse is ze populair en verwijst het naar een toptalent dat de hype nooit kon waarmaken. Een voorbeeld is JaMarcus Russell en daarvan dook dit weekend alweer een bijzonder verhaal op.

LEES OOK. Een touchdown van wereldformaat scoren doe je zo: 22-jarige zorgt voor gek punt

Russell werd in 2007 als allereerste gekozen in de NFL Draft, het moment waarop teams kunnen kiezen uit de grootste talenten in het American Football. De Oakland Raiders waren overtuigd geraakt van het kunnen van de quarterback door zijn prestaties bij het universiteitsteam van LSU. Russell tekende een contract ter waarde van 32 miljoen dollar in Californië.

Maar drie jaar later zat de Amerikaan al zonder team. Russell kon de hype nooit waarmaken en liet bijzonder zwakke statistieken noteren voor de Raiders. Het duurde zelfs drie jaar alvorens een andere speler van het team met het rugnummer (2) van Russell mocht spelen. Later zou hij bekennen dat hij na de draft positief testte op een verboden hoestsiroop. In 2013 en 2016 probeerde Russell een comeback, zonder succes. Ondanks een emotionele brief die hij naar alle 32 NFL-teams stuurde in 2016.

“They were blank”

Niemand wilde echter nog maar iets te maken hebben met de nu 33-jarige quarterback, wiens houding zwaar te wensen overliet tijdens zijn (korte) carrière. Dat werd nogmaals bewezen in een interview van ex-ploegmaat David Diehl in het programma WFAN van de New York Post.

De technische staf van de Raiders maakte, net als andere NFL-teams, gebruik van heel wat videomateriaal om wedstrijden voor te bereiden. Zeker als quarterback moest Russell geselecteerde beelden uitvoerig bestuderen. Maar na verloop van tijd was de staf ervan overtuigd dat het toptalent die opdrachten aan zijn laars lapte. En dus bedachten ze een list.

De staf gaf Russell simpelweg lege dvd’s mee naar huis om te bekijken. Een dag later werd hem gevraagd wat hij precies bekeken had. Russell legde in geuren en kleuren uit welke plays (de ‘blitz packages’) hij toch zo goed bestudeerd had. Tot ongeloof van de staf. Niet veel later zat het talent dus zonder team, zonder job en zonder toekomst in de NFL… Auwtch!

Het verhaal werd daarna nog eens bevestigd door ex-Raider Kirk Morrison:

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.