Yves Lampaert wint zijn eerste Nieuwsblad Flandrien na spannende ontknoping

Yves Lampaert is de Nieuwsblad Flandrien 2018. Na vijf opeenvolgende triomfen voor Greg Van Avermaet moet de Oost-Vlaming zijn leidende positie in het Belgische pelotonafstaan aan West-Vlaming Lampaert. Die haalde het voor Europees kampioen tijdrijden Victor Campenaerts en uittredend Flandrien Greg Van Avermaet.

Vijf kandidaten bleven er over na de jurylunch eind september. Dat werden er uitzonderlijk zes. Nadat Victor Campenaerts op het WK verrassend brons pakte in het tijdrijden, vond de redactie van Het Nieuwsblad dat ook Campenaerts een plaats onder de kandidaten verdiende. En het was die Campenaerts die zijn boezemvriend Lampaert uiteindelijk nog het dichtst benaderde. Al was het verschil uiteindelijk duidelijk: Lampaert haalde het met meer dan honderd punten voorsprong op zijn eerste achtervolger.

LEES MEER.“Voortaan hoort Lampaert bij het allerbeste dat de Belgische koers te bieden heeft”

Met Lampaert als laureaat krijgt het boerenjaar van Quick Step Floors een feestelijke afsluiter. Lampaert kroonde zich in Binche tot Belgisch kampioen en won eerder in het voorjaar ook al voor de tweede keer op rij in Dwars door Vlaanderen. Tel daar nog een wereldtitel ploegentijdrijden met Quick Step bij , een sterke prestatie in de E3 Harelbeke en enkele opvallende etappes in de Tour de France - derde in Roubaix, laatste aanvaller op de Champs d’Elysées - en het is duidelijk dat Lampaert zijn trofee meer dan verdiende. Zijn collega’s-renners oordeelden daar ook zo over.

Sanne Cant

Bij de vrouwen was er ook en opnieuw een triomf voor Sanne Cant. De Kempense volgde zichzelf op als wereldkampioene in het veld en dat volstond om met ruim verschil te winnen van Nicky Degrendele en Jolien D’Hoore. Voor Cant was het de tweede opeenvolgende overwinning, de tweede keer ook dat een veldrijdster het haalt van de concurrenten van de weg en de piste.

Yves Lampaert wint zijn eerste Nieuwsblad Flandrien na spannende ontknoping
Sanne Cant bij Karl Vannieuwkerke Foto: Photo News

Bij de veldrijders was er de eeuwige strijd tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel, de wereldkampioen versus de ‘alleswinnaar’. En het is uiteindelijk de ‘alleswinnaar’ die aan het langste eind heeft getrokken, al bedroeg het verschil tussen beide tenoren slechts zes punten.

Uiteraard Remco

Ten slotte werden er nog vier bijkomende trofeeën uitgereikt. Thomas De Gendt mag zich één jaar lang de kilometervreter van het profpeloton noemen, Siebe Deweirdt werd uitgeroepen tot beste nieuweling, Stan Dewulf mocht de trofee van belofte claimen. Maar de meeste aandacht ging uiteraard uit naar Remco Evenepoel, het achttienjarige supertalent dat het voorbije seizoen bij de juniores zowat alles won wat er te winnen viel, inclusief de wereldtitels in het tijdrijden en op de weg. Evenepoel slaat de beloftencategorie over en wordt volgend seizoen al prof onder de vleugels van Patrick Lefevere.

Uitslag De Nieuwsblad Flandrien 2018

1. Yves Lampaert 427 punten

2. Victor Campenaerts 311 punten

3. Greg Van Avermaet 295 punten

4. Tim Wellens 264 punten

5. Thomas De Gendt 255 punten

6. Tiesj Benoot 254 punten

Andere laureaten

De Flandrienne 2018: Sanne Cant

Beste Belofte 2018: Stan Dewulf

Beste Junior 2018: Remco Evenepoel

Beste Nieuweling 2018: Siebe Deweirdt

Kilometervreter 2018: Thomas De Gendt

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.