POLL. Wie is voor u de verdiende Flandrien 2018?

POLL. Wie is voor u de verdiende Flandrien 2018?

Foto: BELGA

Dinsdag 6 november kiest het Belgische profpeloton zelf wie verkozen zal worden tot Nieuwsblad Flandrien 2018. Een jury van kenners selecteerde eerst zes namen: Tiesj Benoot, Victor Campenaerts, Thomas De Gendt, Yves Lampaert, Greg Van Avermaet en Tim Wellens. Daaruit kiezen de renners hun Flandrien. We stellen de laureaten nog een laatste keer aan u voor. Onderaan kan u stemmen op uw eigen favoriet.

Tiesj Benoot: opnieuw een stap voorwaarts gezet

Eindelijk! Op 3 maart triomfeert Tiesj Benoot (24) in de Strade Bianche. Die eerste langverwachte profzege is een feit. Op heroïsche wijze in helse weersomstandigheden domineert hij als een Flandrien op de Italiaanse grintwegen. Dagen na zijn succesrijke calvarietocht zijn de ogen van Benoot nog bloeddoorlopen, van het opgestapelde vuil dat nog iedere ochtend zijn weg naar buiten baant. Maar de winnaar in Benoot is eindelijk opgestaan en zowel in de ­Tirreno als in het voorjaar maakt hij mee de koers in de finale. Hij is klaar om ook in de Tour te schitteren, maar een val beslist er anders over. Hij revalideert als een bezetene om dan maar in de Vuelta te oogsten, maar ook daar kent hij pech. Deze man van alle terreinen zette dit seizoen opnieuw een stap voorwaarts en heeft de toekomst voor zich. Zowel in de Vlaamse Ardennen, de echte Ardennen als de grote rondes.

Thomas de Gendt: Voor het eerst kans om te winnen

Thomas De Gendt (31), ontsnappingskoning, bergkoning, onderkoelde-humor-op-Twitter-koning. Niet genomineerd voor de Belgische WK-selectie, maar dit jaar wel voor de Flandrien.

Natuurlijk sprong vooral de bollentrui in de Vuelta eruit, als eerst Belgische renner ooit. Dat ging meer over slimheid en volharding dan om het pure klimmen, maar wat iedereen in de Flandrien-jury beaamde: “Je moet het toch maar doen.”

De Gendt was dit jaar ook bergkoning in Parijs-Nice en Romandië. Voor het eerst heeft hij in de Flandrien-trofee een redelijke kans om te winnen. In het verleden overlapten de boerenjaren van De Gendt altijd met de topseizoenen van de klassieke renners ­Boonen (2012) en Van Avermaet (2016). Met veel sympathisanten in het peloton is De Gendt dit keer echt volwaardig kandidaat-winnaar.

Yves Lampaert: Stoempen en niet achteromkijken

Voor het tweede jaar op rij de beste in Dwars Door Vlaanderen én Belgisch kampioen in Binche. Yves Lampaert (27) heeft zich niet alleen ontpopt tot een topcoureur, ook met zijn manier van koersen charmeert hij het wieler­publiek. Aanvallen, stoempen en niet achteromkijken, zoals Briek Schotte zaliger, de keizer van alle Flandriens. En of Lampaert ziere kan riejen. Om na de koers ontwapenend voor de ­camera’s te verschijnen en in sappig West-Vlaams zijn verhaal te doen.

Wees er maar zeker van dat de boerenzoon, bijgenaamd John Deere, veel stemmen zal krijgen van zijn collega’s. Hij wordt niet alleen gewaardeerd in The Wolfpack, maar ook ver daarbuiten. Zijn concurrenten zullen mogen skarten (Lampaerts voor harken) om hem te verslaan op het Gala in Oostende.

Greg Van Avermaet: Opnieuw de meeste constante Belg

Als 2016 en 2017 de maatstaf zijn, dan was dit een minder seizoen voor Greg Van Avermaet (33). Maar hij blijft de meest constante Belgische renner in de WorldTour. Want zelfs in een ‘minder jaar’ is er dit lijstje: derde in Harelbeke, vijfde in de Ronde van Vlaanderen, vierde in Parijs-Roubaix, vierde in de Clasica San Sebastian, zesde in de BinckBank Tour, tweede in Québec, derde in ­Montréal. Van Avermaet blijft een man van alle ­seizoenen.

Hij won geen rit in de Tour, maar door acht ­dagen de gele trui te ­dragen was hij ook daar de beste Belg. Hij hield eerst het geel vast op de Mur de Bretagne en in de eerste bergrit trok de olym­pische kampioen ook nog in de aanval. Dinsdag volgt mogelijk voor de ­zevende keer de Flandrien-trofee.

Tim Wellens: Voor het eerst echt op de afspraak

Tim Wellens (27) is geen Vlaamse voorjaarsrenner, maar wel een logische nominatie: hij won dit jaar zeven koersen, meer dan elke andere Bel­gische renner.

Wellens blijft stappen vooruit zetten: in resul­taten en in kracht en ­inhoud. Hij had de naam om zijn wedstrijden uit te kiezen, met vorm­pieken op de ‘dode ­momenten’ van de ­wielerkalender. Dit jaar presteerde hij een stuk constanter en was hij voor het eerst echt op de afspraak in de Ardennen: winst in de Brabantse Pijl, zesde in de Amstel, zevende in de Waalse Pijl.

Victor Campenaerts: Stap naar wereldtop gezet

Campenaerts was oorspronkelijk niet genomineerd, maar werd begin oktober toch aan het lijstje toegevoegd. Met dank aan zijn bronzen medaille op het WK tijdrijden. Mochten we de renner van Lotto-Soudal al vóór 2018 tot de mondiale subtop in het tijdrijden rekenen, dan heeft hij dit jaar de stap naar de echte wereldtop gezet. Niet alleen werd hij Belgische kampioen tijdrijden en pakte hij voor het tweede jaar op rij de Europese titel, ook in de grote rondes kwam Campenaerts helemaal bovendrijven.

In de Giro kwam hij slechts twee seconden tekort om in de tijdrit de roze trui te pakken, in de Vuelta werd hij derde in de openingstijdrit. Tussendoor werd hij ook nog tweede in de tijdrit in de BinckBank Tour. Maar zijn meest memorabele prestatie kwam er eind september. Op het zware parcours in het Oostenrijkse Innsbruck tekende Campenaerts voor de eerste Belgische medaille ooit op een WK tijdrijden. Brons, achter nieuwe wereldkampioen Dennis en uittredend wereldkampioen Dumoulin. Al scheelde het geen haar of Campenaerts had zelfs het zilver gepakt – amper vijftig honderdsten van een seconde was het verschil met de nummer twee.

 
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.