Vrouw riskeert 3 jaar cel voor te vondeling leggen pasgeboren baby in Sint-Truiden

Sint-Truiden / Genk -

Een 34-jarige vrouw uit Genk riskeert drie jaar voorwaardelijke celstraf voor het te vondeling leggen van haar pasgeboren baby. De vrouw stond maandag terecht in de Hasseltse correctionele rechtbank.

Op 17 augustus 2015 beviel ze ’s avonds in haar auto. Met een haarelastiekje bond ze de navelstreng af. Nadien wikkelde ze de baby in kleding en doeken en legde ze het kindje in een fruitplantage in Kortenbos (Sint-Truiden) in de veronderstelling dat fruitplukkers haar ’s ochtends zouden vinden. Een buschauffeur van De Lijn ontdekte het huilende baby’tje rond 8.30 uur, toen hij een sanitaire stop inlaste. De verdediging met advocaat Els Jeuris kon zich vinden in een straf met uitstel en probatievoorwaarden.

“Ik was blij toen ik haar hoorde huilen”, vertelde de vrouw maandag aan de strafrechter. Heel haar omgeving had een vermoeden dat ze zwanger was. Nadat de vondeling nationaal nieuws was geworden, werd haar meermaals de vraag gesteld of zij niet de moeder was die haar baby daar achtergelaten had, maar ze bleef ontkennen.

De avond dat ze haar baby dumpte, kwam ze thuis bij haar vriend en ging ze zich douchen. “Het is intriest wat er gebeurd is. In de vertroebelde geestestoestand waarin ze zich bevond, heeft ze toch nog beslissingen genomen die van een zekere zorgzaamheid getuigen. Na de bevalling reed ze naar huis. Ik kan me niet voorstellen met welke gevoelens ze thuis aankwam. Die partner vermoedde dat er iets aan de hand was. Op 29 augustus brak ze volledig in het ziekenhuis. Ze kon het niet over haar lippen krijgen dat ze bevallen was en het kind langs de weg had achtergelaten. Ze had de kracht en de moed niet om het te vertellen. Het schuldinzicht achteraf is gigantisch”, zei haar advocaat Els Jeuris.

De vrouw kampt met een Borderline-persoonlijkheidsstoornis en ze had narcistische persoonlijkheidskenmerken. Voor de Borderline neemt ze nu medicatie. Ze is in behandeling bij een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg en bij een psychiater. “Het nieuws sloeg in als een bom bij haar naaste familie, vrienden- en kennissenkring. Niemand had verwacht dat zij zoiets had kunnen doen. Ze heeft daarna geprobeerd, haar leven weer op te bouwen. Ze is nu een heel ander persoon dan de vrouw die in 2015 de feiten gepleegd heeft. Ze heeft een netwerk proberen uitbouwen op psychiatrisch en financieel vlak. Ze laat zich begeleiden”, voegde Jeuris eraan toe.

De openbaar aanklager drukte de hoop uit dat ze zo veel mogelijk inzicht zal krijgen in wat ze gedaan heeft en dat ze ooit wel antwoorden kan vinden op de vraag waarom. “In het begin dacht ik dat ik het mij maar inbeeldde dat ik zwanger was. Ik had het mezelf voorgelogen. Ik ben niet naar een arts of gynaecoloog geweest. Ik dacht dat ik haar geen leven kon geven met alle problemen die ik had”, zei de vrouw maandag, in tranen uitbarstend. Ze is moeder van nog twee dochtertjes van negen en zeven jaar oud, maar die weten nog niet dat ze een zusje hebben.

De rechtbank doet op 3 december uitspraak.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees