Lochristi heeft nu liefst vijf restaurants in de prestigieuze gids

Fleur de Lys maakt sterke entree bij Gault & Millau, d' Oude Pastorie levert half puntje in

Ladislas en Xavier Leys, die de zaak van hun ouders drie jaar geleden een nieuw elan gaven Foto: Ann Leys

Lochristi - Met 'Fleur de Lys' heeft Lochristi er sinds vandaag een vijfde restaurant bij dat in de Gault & Millau-gids prijkt. Een entree van jewelste, met een 13 op 20. "Fantastisch nieuws, gewoon de max", reageren de broers Xavier en Ladislas Leys, die drie jaar geleden de familiezaak Restaurant Leys in Dorp-West een fikse restyling gaven. "D' Oude Pastorie" levert een half puntje in, "De Lozen Boer" en "Renard" blijven op hun niveau van vorig jaar en "'t Hoveke van Barevelt" levert een vol punt in in de ranking van de fijnproeversbijbel.

D’Oude Pastorie blijft de lijst aanvoeren, met 14,5. Daarna volgt De Lozen Boer dat opnieuw een fraaie 14 scoort, en Restaurant Renard in Beervelde met een 13. ’t Hoveke van Barevelt in de Heistraat in Beervelde zet een stapje achteruit en staat in de gloednieuwe gids met een 12 op 20. 'Fleur de Lys' is dé blikvanger en meteen ook de hoogste nieuwkomer.

“Binnenkomen met een 13, dat is gewoon de max, dat opent perspectieven. Het gaat ons enorm motiveren om hierop verder te werken, naar een 14 en waarom geen 15”, reageren de broers Leys. “Na meer dan 35 jaar blijven we een familiezaak. Na de metamorfose van 2015 hebben we ons volop op de productkeuken geconcentreerd en dat is een verhaal waarin de jury blijkbaar ook volledig meegaat.  We willen nu vooral investeren en groeien. Aan het gebouw zelf zal  niet veel veranderen, al komt er binnenkort wel een nieuwe keuken.”

“Veel details kunnen we nog niet prijsgeven, maar we zitten boordevol nieuwe plannen", zegt interieurarchitect Ladislas Leys, die ook de Holy Food Market aan het Beverhoutplein in Gent uitbaat. "We zijn constant op zoek naar vernieuwing en ontdekken heel wat interessante trends, onder meer door te reizen.  Die nieuwe visies gaan binnenkort zeker zichtbaar zijn bij Fleur de Lys. "Vroeger ging men ergens lekker eten, achteraf vond men het mooi of geslaagd en gezellig en daarmee was de kous af.  Nu is op restaurant gaan veel omvattender geworden, we moeten ons onderscheiden door een totaalbeleving waar een concept achter schuil gaat. Ik denk bijvoorbeeld maar aan het organiseren van thema-avonden.  Deze mooie entree in de Gault & Millau-gids geeft ons in elk geval een enorme boost om verder te evolueren en nog meer te verfijnen.”

Bij "d'Oude Pastorie" in Hijfte trekken ze ook volop de kaart van de vernieuwing. Zo bieden ze sinds kort alcoholvrije sappen aan, zelf bereid op basis van de kruiden van de gerechten. Een groot succes bij de klanten. "Jammer dat G&M deze extra inspanningen dit jaar niet beter beloonde", zegt Jan Audenaert. Echtgenote Ann Stevens haalt ook aan dat d' Oude Pastorie inspeelt op nieuwe trends in de samenleving en gaat voor een totaalbeleving op restaurant. "Het wordt erg gewaardeerd door de klanten, maar de erkenning is jammer genoeg niet te zien in de score", besluit ze. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio