Derde cultuurwandeling brengt industrieel verleden van Izegem weer tot leven

Stiekeme vrijages aan kanaal worden overgedaan tijdens derde Cultuurwandeling

Kurt Himpe, Bart Cafmeyer, Nele Descheemaeker, Stefan Vancraeynest en Elly Ensink brengen het interbellum tot leven. Foto: fmr

Izegem -

Liefst 350 Izegemnaars leggen momenteel de laatste hand aan de derde editie van de cultuurwandeling. In Deugd en Vreugd start waar de vorige editie eindigde en zoomt in op het interbellum.

Na de vorige succesvolle edities duikt Izegem voor de derde keer in de geschiedenis met een cultuurwandeling. De vorige edities lokten telkens meer dan 2.500 bezoekers en opnieuw moet het een groots spektakel worden. Liefst 350 stadsgenoten werken zich uit de naad om het publiek vier uur lang een mix van amusement, geschiedenis en cultuur aan te bieden.

“In 2010 was er de eerste editie ‘Echte adel in 't gemoed’, die een eerbetoon was aan de familie de Pélichy”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA). “In 2014 volgde ‘Broos en Boos’, waarin Izegem 100 jaar in de tijd terugkeerde en de oorlogsjaren belicht werden. De derde editie start waar de vorige wandeling eindigde: het interbellum. Als thema wordt ingezoomd op het industriële verleden van de stad”, verduidelijkt schepen Himpe.

Fascinerende periode

De cultuurwandeling is een project van cultuurbeleidscoördinator Nele Descheemaeker, regisseur Bart Cafmeyer en scenarist Stefan Vancraeynest. “De wandeling start uiteraard aan Eperon d'Or, waar de bezoeker al direct ontvangen wordt door een roddeltante en er al een link gelegd wordt tussen het einde van de Eerste Wereldoorlog en de kiem voor de Tweede Wereldoorlog”, zegt Nele Descheemaeker.

Regisseur Bart Cafmeyer: “In de Brugstraat aan de Zuidkaai wordt de oude brug tot leven gebracht, want de brug en het kanaal speelden een belangrijke rol in het industriële verleden van onze stad. Het was een fascinerende periode voor Izegem. Elementen uit die tijd zijn nog altijd in het straatbeeld te zien.” Ook anekdotes uit het interbellum worden in de wandeling verwerkt. Zo bleek 't Stil Ende aan de Zuidkaai een ideale plaats voor verliefde koppeltjes. De vrijages komen ook aan bod tijdens de evocatie. “Woordelijk dan toch”, verduidelijkt de regisseur.

“Het arbeidersbestaan uit die tijd, het bloeiende muziekverenigingsleven, de volkse liederen, noem maar op: de vele toneelverenigingen, koren, dansverenigingen, Kunstacademie Art'Iz en een hele reeks diensten, verenigingen en eigenaars van gebouwen werken mee om dit allemaal weer tot leven te wekken. “Borstelmaker of schoenmaker: het maakte wel degelijk een verschil in die tijd en niet alleen de schoen- en borstelnijverheid maar ook de meubelindustrie bloeide in de jaren 30”, geeft scenarist Stefan Vancraeynest nog mee.

Deelnemen aan de cultuurwandeling kan tijdens de weekends van vrijdag 16 november tot zaterdag 1 december. Tickets kunnen gekocht worden via de webshop of in De Leest, Eperon d'Or en de bibliotheek en kosten 30 euro, vrijetijdspashouders en kinderen onder 12 jaar betalen 15 euro.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio